БСП се скара на депутатите заради минималната работна заплата

0
Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)
Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR) Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Според социалистите колегите им водят антибългарска политика

„С това си решение парламентът не признава директивите на ЕС, парламентът ще гласува антиевропейска политика. Става въпрос за директива на Европейски съюз, която казва: “Страните членки да приведат минималните си заплати в съответствие с 50% от средната работна заплата или 60% от средната медианна заплата“. Тук народни представители от няколко парламентарни групи бламират ЕС, ЕК и Европарламента. Как може да окачествим такова нещо?“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Румен Гечев по време на дебатите за удължаване на държавния бюджет.

Според зам.-председателя на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски от левицата са дали възможност на народните представители 17 пъти от вчера до днес да подкрепят минимална заплата от 850 лв., но те са гласували против.

„Днес вероятно ще им се наложи още няколко пъти да го направят. Само искам да поясня, че освен тези 500 хиляди български граждани, които обричате на глад в предстоящите месеци, в това число са 10 хиляди служители на Българските държавни железници, защото техните заплати са свързани с минималната, 10 хиляди в „Български пощи“. Ето за тези хора помислете и за всички други 480 хиляди, които чакат от вас и от нас решение. Вие не само, че не искате да го дискутирате, не го и допускате до обсъждане“, заяви от трибуната социалистът.

Свиленски е убеден, че партиите абсолютно съзнателно, умишлено и целенасочено отхвърлят предложението на „БСП за България“. „Не го правят без да искат. Те знаят какво правят, за да останат парите за нещо друго. И това нещо друго е въоръжение, а не социална политика“, категоричен е той.

„На път сме да направим пълен хаос още в самото начало“, предупреди депутатът от БСП Борислав Гуцанов. „Това, което е продължение от политиката на предходния кабинет беше много добро, но ако бяхте приели предложението, сега щеше да има облекчение от по 900 лв.“, заяви той по отношение на приетото продължаване на помощта в размер на 50 лв. на дете при работещи родители, вместо тя да бъде увеличена.

По думите на социалиста няма как да се борим с демографска катастрофа и демографска криза, като правим същото нещо, което е било досега. „Нека да се концентрираме и да направим един бюджет, който да даде възможност на хората да се чувстват по-добре, а не това, което в момента вие правите“, призова той народните представители.

„Сигурно от кумова срама колегите от ГЕРБ в комисия гласуват за определени предложения, но тук, скрити зад някакво мнозинство от 240 гласуващи, гласуват хитричко“, заяви народният представител от левицата Георги Гьоков по отношение на предложение на ПП за данъчните облекчения за деца.

„Това е изцяло насочено гласуване на ГЕРБ срещу интересите на тези хора. Защо през цялото време се маскирате като социално отговорни, а когато дойде моментът да взимаме решения, гласувате обратно? Това ще ви тежи на съвестта“, каза още той.

„Отхвърлихте по-голямо данъчно облекчение за родителите с едно дете – от 600 на 900 лева. Не допуснахте разглеждане на минимална работна заплата от 850 лева. Като български граждани ние се стремим да имаме доходи, равни на европейските. Затова предложението ни беше минималната работна заплата да бъде 50% от средната. Това, което правите, не е антиевропейска политика, това е антибългарска политика и моля всички български граждани да обърнат внимание на хората в тази зала. Те вместо да работят за тези, които са ги избрали, работят срещу тях“, заяви от трибуната народният представител от БСП Мая Димитрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари