БСП няма да подкрепи втория мандат

0
Становището на БСП стана ясно на днешната среща между представители на БСП, ПП, ДБ и "Български възход"
Становището на БСП стана ясно на днешната среща между представители на БСП, ПП, ДБ и "Български възход"

Становището на БСП стана ясно на днешната среща между представители на БСП, ПП, ДБ и "Български възход"

"В текста има и предложения, по които нямаме съгласие. Те засягат някои данъчни, бюджетни, външнополитически теми и не може да се извадят от документа…ГЕРБ ДПС и "Възраждане" имат мнозинство. Трите формации не се ангажираха в диалог с ПП, което ни води до заключението, че нямат идея да подкрепят правителство с втория мандат. Така изложените аргументи БСП няма да подкрепи проекторешение, но ни води до извода да водим диалог”.

Това заяви Кристиан Вигенин от БСП, бивш външен министър, по време на срещата в парламента между ПП и останалите парламентарни групи. На поканата се отзоваха депутати от БСП, ДБ и „Български възход”, предава NOVA.

Срещата е след връчването на мандат за съставяне на кабинет от президента Румен Радев на ръководството на партия „Продължаваме промяната” и номинирания за премиер Николай Денков.

На срещата с останалите парламентарно представени партии Денков заяви: „Никакви разговори с никого не са водени за персонален състав как да изглежда един евентуален кабинет, освен принципите. Принципите остават същите с едно важно условие – всяко от лицата трябва да е експерт в позицията, която заема”.

„Положихме всички усилия да чуем различните гледни точки, да ги съчетаем – до колко се е получило – ще видим”, допълни Денков, на което съпредседателят на ПП Асен Василев каза: „предполагам, че другите партии няма да се появят”.

Пръв думата взе Кристиан Вигенин. „Поредността не е най-важна, някой трябва да започне", каза той и благодари за поканата за днешната среща. "България има нужда от редовно правителство и политическа стабилност, но не може да се стреми към правителство на цената на безпринципни компромиси, които биха сринали допълнително доверието в правителството и в политическата система като цяло”, заяви той.

„Поздравяваме ви за избрания подход да търсите диалог с всички парламентарни групи на основаната на конкретна политика, която да бъде реализирана”, каза той и пожела успех в реализацията на дадения мандат.

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” са мнозинство – имат общо 127 народни представители, но те не присъстват, каза Вигенин. „Трите формации не се ангажираха в диалог с ПП, което ни води до заключението, че нямат намерение да подкрепят декларация и правителство с втория мандат”, каза Вигенин.

Номинираният за премиер Николай Денков уточни, че проблемите (с БСП) са в две посоки – отношението към войната в Украйна и за изборния процес. "Уважаваме вашето решение. Важно е нещата да се казват така, както се виждат политически. Така, както оставихте вратата отворена за последващи дискусии от наша страна ще срещате същото”, каза Денков към БСП.

По думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов „в Народното събрание си желаем главно мир и отговорност. Политически формации, които претендират да са системни, не се включват в такъв формат на диалог. Това не е добро начало на 2023 година”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    fas
    Дунавмост, публикувайте НОВИНАТА за цялата 2023 година: Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция. Държавният административен апелативен съвет (İDDK) призна за законно оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието срещу жени, съобщава телевизионният канал Habertürk. Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция) е международно споразумение на Съвета на Европа срещу насилието срещу жени и домашното насилие. Турция стана първата страна, ратифицирала конвенцията на 14 март 2012 г. През март 2021 г. обаче президентът Тайип Ердоган обяви оттеглянето на Анкара от конвенцията, заявявайки, че целта й е променена и отсега нататък документът е "несъвместим със социалните и семейните ценности на Турция“. ЕС разкритикува това решение на Анкара. "Държавният съвет за административни обжалвания (İDDK) призна решението за оттегляне от Истанбулската конвенция като в съответствие със закона. Съветът с мнозинство на гласовете реши да "отхвърли“ възраженията, че оттеглянето от конвенцията противоречи на закона. След като İDDK реши да се оттегли от конвенцията в съответствие със закона, Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция“, съобщи телевизионният канал.
  • 8
    2
    Sтанко
    ОПГ ГРОБ=ДПС=БКП! Никога повече във властта!
  • 10
    1
    Песимист
    Сигурно Кака се надява да отиде при тях третия мандат,но как не е разбрала сценария??
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари