Брюксел забрани добавката Е171

1
Титановият диоксид се използва, за да се придаде бял цвят на много храни - от тестени и сладкарски изделия и крема сирена до супи, сосове, салатен дресинг и хранителни добавки
Титановият диоксид се използва, за да се придаде бял цвят на много храни - от тестени и сладкарски изделия и крема сирена до супи, сосове, салатен дресинг и хранителни добавки

Титановият диоксид се слага в тестени и сладкарски изделия, крема сирена, супи, сосове, салатен дресинг и хранителни добавки

Европейската комисия прие днес забрана за употребата на титанов диоксид, известен със съкращението E171, като добавка в храните, съобщи представителството на ЕК в София, предаде БТА.

Забраната ще влезе в сила след шестмесечен преходен период. Това означава, че от това лято тази добавка вече не следва да се добавя към хранителните продукти.

"Безопасността на храната, която консумират нашите граждани, и тяхното здраве не подлежат на преговори", заяви комисарят по здравеопазването Стела Кириакиду. "С днешната забрана премахваме хранителна добавка, която вече не се счита за безопасна."

Титановият диоксид се използва, за да се придаде бял цвят на много храни - от тестени и сладкарски изделия и крема сирена до супи, сосове, салатен дресинг и хранителни добавки.

ЕК представи миналата есен предложението си за забрана на титановия диоксид и то бе единодушно подкрепено от страните членки на ЕС. Забраната се основава на научно становище на Европейския орган за безопасност на храните, който стигна до заключението, че E171 не може да се счита за безопасен, когато се използва като добавка в храните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    ЗА ЛИМОНАДАТА
    ВИЖТЕ КАКВО ПИШЕ НА ЕТИКЕТА.НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА НА МАЛКИ ДЕЦА?????? ГОВОРИМ ЗА ЛИМОНАДА КОЯТО СИ Я ЗНАЕМ ОТ МАЛКИ. ЗАЩОТО В НЕЯ ИМА АСПАРТАМ ОТДАВНА ЗАБРАНЕН В ЕС,НО РАЗРЕШЕН В БГ. ТОВА КАКВО Е ? ДА ОТГОВОРИ КИРО,АСЕН,БОЙКО БОРИСОВ И ПЛ.НУЛЕВ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари