Брутално се нарушават правата на работещите в театъра в Ловеч

0
В театъра се прилага феодален подход, основан върху тормоз, каза председателят на НФ „Култура“
В театъра се прилага феодален подход, основан върху тормоз, каза председателят на НФ „Култура“ Снимка: Драматичен театър Ловеч

В театъра се прилага феодален подход, основан върху тормоз, каза председателят на НФ „Култура“

От Национална федерация (НФ) „Култура“ към КТ „Подкрепа“ съобщиха за нарушения на трудовото законодателство от страна на директора на Драматичния театър в Ловеч Биляна Петрова. Това стана на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ловеч, на която присъстваха Кирил Бинев, председател на НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“, Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“, председателят на регионалната организация в Ловеч Павлина Стоянова и Марио Иванов, председател на синдикалната секция в театъра.

„Вече четири-пет години продължава проблемът, свързан с трудовите отношения, брутално и грубо нарушаване на правата на работещите в театъра. Очаквахме директорът Биляна Петрова да развие театъра, а се оказа, че в институцията се прилага феодален, командирски подход, който е основан върху преследване на синдикални членове, тормоз, уволнения“, посочи Бинев. И добави, че през годините са сигнализирали Министерството на културата, кмета на община Ловеч и общинските съветници, но без резултат.

По думите му от около 40 човека персонал в театъра, около 30 са освободени или напуснали по свое желание. Около 15 души са на срочни трудови договори от 2019 г., което, според Бинев, е в противоречие с Кодекса на труда.

Той посочи, че възнагражденията са твърде ниски - за 2022 г. средната заплата е 1005 лева. Задълженията на театъра са 650 хиляди лева, като се натрупват, защото се правят неоправдани разходи, добави Бинев. Той даде за пример представлението „Мяра според мяра“, което е имало четири представления, а декорът му струва 35 хиляди лева.

Председателят на НФ „Култура“ каза още, че театърът дължи средства и на незаконно уволнени актьор и реквизитор.

Павлина Стоянова посочи, че е обезпокоително голямото текучество на кадри в театъра. „Непрекъснато пиесите, които се играят, са със сменен състав. Не се знае колко души работят в институцията, какви длъжности изпълняват и колко от тях идват на робота. Има хора, които никога не са идвали в театъра, а се водят на щат“, каза още Стоянова.

Присъстващите на пресконференцията посочиха също, че служителите на културната институция са ангажирани 320 часа месечно, което е двойно над нормалната продължителност за един работен месец.

Ваня Григорова съобщи, че няколко пъти са подавани жалби към Изпълнителна агенция "Главна инспекцията по труда", установени са нарушения, но протоколът в София е бил променен. Затова още тази седмица ще бъде пусната нова жалба.

Присъстващите заявиха, че отново ще бъдат сигнализирани Министерството на културата, Общината, общинските съветници и Комисията по култура към Народното събрание. Не се изключват и протести, както и подписка.

Директорът на Драматичния театър в Ловеч Биляна Петрова бе потърсена за коментар от БТА. „Не виждам никаква необходимост да отговарям на каквото и да е. Всеки е свободен да прави каквито иска изявления и да твърди каквото иска, стига да е доказано. През последните три години, откакто се чуват тези доводи, във всички институции, които се занимават с третираните теми, бяха изпращани писма. Институциите опровергаха твърденията и няма никакви доказателства за това, което се твърди“, коментира Петрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари