БРРД: Досиетата Пандора разкриват офшорки на приближени до Ахмед Доган

1
Вече четирима български политици в Досиетата Пандора
Вече четирима български политици в Досиетата Пандора Снимка: БГНЕС

Баки Бедел и Арбен Хавальов, които се считат за приближени на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, са собственици на офшорки, излизащи в глобалното журналистическо разследване Досиетата Пандора, пише BIRD.bg

Хавальов е известен като формален собственик на луксозния сарай в с. Рибарица, свързван с Доган. В момента той се изявява като политик с партията “Бригада”. Чрез тайна офшорка Хавальов успява да запорира капитала на болницата в Чирпан заради бизнес спор за европари, в който се замесват имена на политици, поискали подкупи за милиони. Бизнесменът Баки Бедел пък е считан за един от сенчестите финансисти на ДПС още от създаването на партията през 90-та година на миналия век.

Бедел – финансистът на ДПС

Но в зората на прехода Бедел има друга роля. Според бившият “номер две” на ДПС Осман Октай, Баки Ибрахим Бедел се е водел като “счетоводител финансист на ДПС” още от 90-та година и е бил в най-близкото обкръжение на Ахмед Доган. “Когато дойдох в София на 1 април 1990 г. за учредителното събрание на ДПС ми го представиха като финансиста на ДПС. Как и откъде се е появил, както и Мехмед Тефик – “мъжката секретарка” на Доган, не ми е ясно” – спомня си Октай. “Първоначално офисът ни беше на ул. Петър Шмид в кв. Иван Вазов в един апартамент. Там видях за пръв път Баки Бедел”. По-късно при Филип Димитров ДПС получава офисите си на бул. Александър Стамболийски 45А, където се намира и до момента. В съседство до тях Баки Бедел създава бизнес структури, тясно свързани с дейността на ДПС, но изолиран от официалните финанси и дела на партията – спомня си още Октай.

Мащабът на тази бизнес структура е неясен. В архивите се откриват данни, че през 90-те Бедел е бил съдружник с агента на ДС Петър Пепелешков в “Биомет – ПБ”, бил е в управата на “Булмасо” – Разград, “Пивоварна София” АД, “Бул Скай холдинг” АД и “Орион – Лукс” АД. Фирмите му в София са регистрирани на бул. Александър Стамболийски 24. Сред тях е “Б и Б братя – България”, с която Бедел печели обществени поръчки за текущи ремонти в София.

В Досиетата Пандора Баки Бедел се появява с фирмата Aqualad Ltd. – заимстваща името си от двама супергерои в американски комикси. Тя е регистрирана през 2013 г. на Британските вирджински острови с предмет на дейност “търговия с морски съдове и екипировка”. За нейното създаване са ползвани услугите на регистратора Fidelity. Във фирмения профил е указан произход на средства от дивиденти и планирани покупко-продажби за 1 млн. евро годишно. Като директор е посочено и лицето Владимир Ночев, който е управител на фирмата “Естера 2018”, строяща едноименната сграда в София.

БРРД се свърза с Баки Бедел, който разказа, че компанията Aqualad не е имала “никаква собственост, никаква дейност, никакви пари”. “Тя се откри и впоследствие се закрива автоматично като не е плащано” – разясни бизнесменът.

Проверка в Търговския регистър обаче открива, че от октомври 2014 г. до март 2016 г. “Аквалад Лимитид” се явява съсобственик на фирмата “Априори 2013”. Впоследствие дяловете на “Аквалад” са прехвърлени на “Бали Консултинг” ЕООД, която е собственост на самия Баки Бедел.

Хавальов – догансарай, евромилиони и цесии през офшорки

През 2019 г. сейшелската офшорка „Джимара Компъни Лимитид“ запорира дяловете на МБАЛ – Чирпан, за да обезпечи претенции за многомилионен дълг от общината. Днес Досиетата Пандора разкриват, че тази офшорна фирма е на бизнесмена и политик Арбен Хавальов. Той е краен собственик на Shermillah Properties и Gimara Company Limited основани през 2018 г., използвайки услугите на украински посредници на доставчика на офшорни услуги Alpha Consulting.

Хавальов стана известен като собственик на суперлуксозен хотел в с. Рибарица, за когото се твърдеше, че е един от сараите на Ахмед Доган. Бизнесменът отрича това и твърди, че не е виждал никога почетния лидер на ДПС, а хотелът бил построен със спестявания от работа в Гърция и с кредити. През 2008 г. хотелът в Рибарица беше разследван от парламентарната Комисия по корупция. Срещу Хавальов и съдружниците му тогава започна крупно разследване за ДДС измами, по което той през 2010 г. той беше осъден на първа инстанция от Окръжния съд в Перник на три години условно. Апелативният съд в София обаче отмени дори и тази символична присъда и върна делото на прокуратурата, след което разследването зацикли.

Хавальов и служителя му Лазаров. Снимка от Фейсбук, публикувана от Биволъ

Бизнесменът се прочу и със снимките си в компанията на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, разкрити от разследващия сайт Биволъ. През тази година той навлезе и в политиката с партията “Бригада”. От предизборно интервю на Хавальов за в. Труд се разбира, че Светлозар Лазаров и бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов (уволнен от Бойко Борисов заради връзки с ДПС) са били негови “добри служители”, а на рождения му ден е пял лично Слави Трифонов с “Ку ку Бенд”, с което му засвидетелствал “респект и уважение”.

В същото интервю Хавальов се хвали, че като консултант по европейски проекти бил привлякъл финансиране за над 150 милиона лева. Именно с един такъв злощастен европроект са свързани и неговите тайни офшорки, излизащи в Досиетата Пандора – сейшелските фирми Shermillah Properties и Gimara Company Limited.

В днешно време името на Баки Бедел се свързва най-вече с многомилионна инвестиция във висока сграда на Околовръстното в София. Небостъргачът “Естера” обаче е изникнал само на шест метра от друга сграда, което е архитектурен и правен абсурд. В публикация на Капитал по темата Бедел се описва по следния начин: “човек с опит в пътно и високо строителство, в поддръжката на уличната мрежа в София. В момента строи и в Студентски град. Има бизнес в логистиката”.

Историята започва през далечната 2009-а г., когато фирма, свързвана с Арбен Хавальов, печели обществена поръчка по европрограма за 980 хил. евро без ДДС. На 30 април 2009 г. кметът на община Чирпан подписва договор за консултантски услуги с компанията “Протико ил”, фирма спечелила обществени поръчки за над 7 милиона. Днес едноличен собственик на капитала е самият Арбен Хавальов. Към 2009-а зад компанията стои сестрата на Хавальов – Илвие Имамова.

През април 2013 г. все пак общината печели финансиране на проект по Програмата за развитие на селските райони исключва договор за реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа в три села – Гита, Свобода и Зетьово. Той е на стойност малко над 17 млн. лева без ДДС. За изпълнител измежду 19 оферти е избран консорциум „Крам Щрабак ЕВИ МСМ“. С най голям дял в обединението – 69,4%, е фирмата „Евиданс Инженеринг“ ЕООД – София, еднолична собственост на Стела Стоянова. Тя живее на семейни начала с Хавальов, от когото има дете на име Антоан. В публичния скенер на bird.bg са видни над 65 обществени поръчки, в които „Евиданс Инженеринг“ участва като изпълнител.

Цесията на основната част от вземанията на Хавальов е извършена през негова украинска фирма към негова сейшелска офшорка.

 

Проектът е изпълнен, но заради съмнения за злоупотреби е санкциониран от ДФЗ със 100% корекция. Източници на bird.bg разказаха, че още при възлагането на обществената поръчка има много проблеми. Общината избрала най-скъпата оферта, която била реалната цена на дейностите, умножена по три. Източници в ДФЗ твърдят, че проверките по офертите продължили много отвъд законово установените срокове. Оказало се, че предлаганите цени са безкрайно завишени. След налагането на санкцията Община Чирпан не се разплаща с фирмите, контролирани от Хавальов, които завеждат арбитражно дело и го печелят. Но впоследствие това решение пада във ВКС.

Междувременно през 2018 г. Хавальов създава двете офшорки, на които цедира вземанията си претендирани от Община Чирпан на обща стойност 12,3 милиона лева. В момента ситуацията с този дълг е неясна. Според кмета на Чирпан, с когото БРРД се свърза за коментар, злощастният проект е довел до включването на общината в специален надзорен списък на главния комисар на ОЛАФ.

Хавальов за офшорките: “Търсите под вола теле. Маноил Манев ми поиска 2 милиона. Румен Порожанов искаше и той

БРРД се свърза и с Хавальов, който не пожела да каже дали знае кой стои зад офшорките с думите: „Аз не мога да ви кажа това нещо, то не е интересно. Като журналист се опивате да изкарате под вола теле, но това не е интересно. Интересно е кой краде парите в момента.“. Според него в Чирпан проблемът се свежда до това, че „кметът Ивайло Крачолов не иска да плати“, а решението на арбитража в полза на неговите фирми е било отменено във ВКС с „политически връзки“.

Хавальов разказа, че тъй-като знаел, че той е консултант на проекта, при него се явил народния представител Маноил Манев от ГЕРБ. Манев му казал „аз съм депутат от Стара Загора, работя с човека с пилетата, Градуса, давате едни 2 милиона лева и ви разрешаваме проблема с кмета”

Хавальов твърди, че прекратил срещата с Манев „защото аз съм много честен човек, просто го изгоних“. При което Манев му казал „вие няма да си получите парите“.

Екипът ни се свърза с Маноил Манев, който потвърди, че познава Хавальов и се е срещал с него. Отказа да коментира твърдението, че е искал подкуп от Хавальов, защото последният подал сигнали до Областния управител и до общинския съвет на Чирпан „изредил е 100 човека вътре, дето са му пречили, дето са му искали“. Сигналите на Хавальов стигнали до компетентните органи. „Има си разследвания, вървят. Нека приключат и ще приключим с тази сага.“ заяви Манев. Той подчерта, че срещата му със сочения за близък до Ахмед Доган бизнесмен била във връзка с предните местни избори.

В сагата с водния цикъл на Чирпан е намесено и името на бившия шеф на ДФЗ Румен Порожанов. Той бил поискал 1 милион евро от бившия кмет на Чирпан Кичка Петкова, за което Хавальов бил сезирал прокуратурата.

След като Порожанов не получи 1 милион, гербаджийският директор на ДФЗ наказа общината с 25% корекция.“ – твърди Арбен Хавальов.

Версията на ДФЗ е, че проверяващите установили нарушение на Закона за обществените поръчки по вина на възложителя, който е класирал на първо място оферта, неотговаряща на изискванията. Следва и проверка на място, която установила съществени нарушения. Тогава на общината е наложена корекция 100%, като тя трябва да възстанови на ДФЗ и авансово платените 9 380 972 лв. плюс законовата лихва.

Според кмета на Чирпан Ивайло Крачолов цедирането на дълга към офшорките има проста причина. Обединението, изпълняващо проекта, не е платило ДДС. Отделно от това, в нарушение на договора от “Евиданс Инженеринг” били ползвали подизпълнител за строителството на водния цикъл. С тях също не се били разплатили, а им дължали сериозни пари. Според Ивайло Крачолов компанията върви в посока „несъстоятелност“, но в Търговския регистър няма публикувани документи, които да потвърждават тази хипотеза. Кметът разказа, че има да прибира около половин милион съдебни разноски от „Евиданс Инженеринг“ след делото във ВКС, но те вече били практически несъбираеми. Според Хавальов обаче твърдението, че офшорките са негови е „хвърляне на прах в очите медиите. Това са неща от преди 3 години и без правна сила.“

Така в крайна сметка Хавальов отрича, че офшорните компании са негови, но фактите говорят друго, цесиите са налице, а запорите на общинската болница показват, че офшорките са част от плана на новоизпечения политик да се бори за евромилионите от общината. Всичко това плюс обвиненията за многомилионни подкупи поискани от политически лица прави случая особено подходящ за разследване от Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши.

Вече четирима български политици в Досиетата Пандора

Българските политици в Досиетата Пандора разкрити до момента са Делян Пеевски и Николай Младенов и Николай Бареков, а сега към тях се присъединява и Арбен Хавальов. Освен тях в досиетата фигурират едри финансисти, адвокати, лица свързани с многомилионни измамни схеми, но също така и предприемачи с редовен бизнес, без видими политически протекции, които са регистрирали офшорни фирми и са ги обявили пред българските власти.

Разследването на BIRD.BG разкри и тайните офшорки на собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които през годините са получили кредити за над милиард лева от собствената им банка. Офшорните им фирми са използвани и в схеми за рекетиране на бизнеса с краен бенефициер Делян Пеевски.

Разследването Досиетата Пандора съдържа данни от 14 фирми за регистриране и поддръжка на офшорни компании, чиито файлове изтекоха към Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ. За да изследва този масив от близо 12 милиона документа, консорциумът обедини 600 журналисти от цял свят за глобалното разследване наречено Досиетата Пандора. BIRD.BG е българския партньор в това разследване, което е най-голямото координирано сътрудничество на разследващи журналисти до момента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари