За втори път бе пуснат материал за Досиетата Пандора, който е заблуждаващ

0
Този път на прицел са братя Бобокови, които дори не са заемали публични постове в България
Този път на прицел са братя Бобокови, които дори не са заемали публични постове в България Снимка: Надежда Чипева / Дневник

Този път на прицел са братя Бобокови, които дори не са заемали публични постове в България

Вестникът на Петьо Блъсков "Труд" публикува за втори път за по-малко от денонощие материал, който е на тема Досиетата "Пандора", но всъщност не се отнася директно към нея, обръща внимание Actualno.com.

След като беше засегнат Асен Василев, който обаче е декларирал пред българските власти всичко, за което пишеше вестникът на Блъсков и никой досега официално не е казал той да е пропуснал да оповести каквото е нужно по закон или да има нещо нередно в декларираното, сега на дневен ред са братята Бобокови - Атанас и Пламен, чийто най-известен бизнес проект е "Монбат". Те влязоха във фокуса на внимание със скандала с президентския съветник Пламен Узунов, като бяха арестувани заради аферата "Боклукгейт", но съдът постанови, че арестът на Пламен Бобоков е незаконен.

"Труд" посочва, че братята имат офшорка в Малта, но внушението е очевидно. Още в първото изречение от материала се казва следното: "Още двама българи се оказаха в регистъра на най-голямото журналистическо разследване Pandora Papers, осветляващо сянката на финансовата система на най-богатите и влиятелни в света". Буквално едно изречение по-късно вече лъсва всичко: "Документите за тяхното участие в офшорни компании са част от Paradise Papers и от търговския регистър на Малта".

Досиетата "Пандора" (Pandora Papers) и т.нар. Райски досиета (Paradise Papers) са две различни разследвания на Международния журналистически консорциум (ICIJ). Второто беше от 2017 година. За да може да се вижда всичко в него, беше направена специална търсачка в сайта на ICIJ, като това се случи след като бяха обработени всички документи. Такава търсачка за Pandora Papers още няма, защото информацията е много повече и още не е изцяло систематизирана и не е създадена интернет търсачка така, че външни потребители да търсят каквото ги интересува.

Освен това, Бобокови не са заемали публични постове в България и нямат за задължение публично да обявяват свои офшорки. Иначе сега медията на Блъсков припомня, че те имат участие в офшорката A&P GLOBAL MANAGEMENT LIMETED. Офшорката е основана в Малта с регистров номер С 52636 на 19.04.2011 г. Общият обем на издадените акции са 17,435,322 или 17 435 322 евро.

В България, въпросът с офшорките се урежда със Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици. Законът всъщност беше оформен от Делян Пеевски и Йордан Цонев, като той например дава възможност офшорки официално да държат под 10% от капитала на банки и медии в България, но забранява офшорки да купуват земеделски земи и гори. А глобата да държиш печатно издание през офшорка (т.е. 10% и нагоре собственост) е между 100 000 и 500 000 лева, но само ако не казваш кой е действителният собственик на офшорката, като чл. 4 описва подробно кога офшорка може да участва в икономическия живот на България без проблем. Ако някой лъже, за да влезе във въпросния чл. 4, глобата е от 50 000 до 100 000 лева. А ако лъже повторно за собственост на печатно издание - от 500 000 до 1 000 000 лева.

Припомняме, че досега в Pandora Papers изплуваха двама българи - Делян Пеевски и Николай Младенов. Пеевски е имал офшорка, която не е декларирал пред КПКОНПИ, а е трябвало, защото като действащ депутат в съответния период е бил длъжен! А как се държа Пеевски, след като беше извикан на разпит в ДАНС заради Досиетата "Пандора",

Припомняме и, че служебният министър на културата проф. Велислав Минеков директно обвини "Труд", че произвежда фалшиви новини и го стори от трибуната на 46-тото Народно събрание. Той говори за медията на Блъсков в светлината на скандала за неплатен от "Труд" офис наем! В отговор Блъсков каза, че "Минеков е бездарник, ще го съдя".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари