Броят на жертвите на земетресението в Мароко достигна 800 души

1
Трусът бе с магнитуд 7,2 по Рихтер
Трусът бе с магнитуд 7,2 по Рихтер Снимка: ЕПА / БГНЕС

Трусът бе с магнитуд 7,2 по Рихтер

Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко достигна 800 души, а ранените са стотици, предадоха Ройтерс и БТА.

Земетресението срути сгради, а жителите на големите градове бяха принудени да напуснат домовете си вследствие на най-смъртоносния трус в страната от над шест десетилетия. Трусът с магнитуд 7,2 по Рихтер снощи разтресе мароканската планинска верига Висок Атлас.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че 820 души са загинали, а 672 са били ранени, като броят на жертвите расте. Местен служител заяви, че повечето смъртни случаи са в труднодостъпни планински райони.

Жителите на Маракеш, най-близкия град до епицентъра, са прекарали нощта на открито от страх да се приберат у дома. Има щети по сградите в стария град, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Паднало е и минарето на джамия на площад Джемаа ел-Фна, намиращ се в сърцето на стария град на Маракеш. Служители на спасителни екипи претърсват руините.

"Всичко се случва по Божията воля, но претърпяхме големи щети", каза Милуд Скрут, жител на града. Около 150 души, предимно роднини на ранените, стояха пред местната болница. Повечето от тях са дошли от планинските райони извън града, тъй като местните болници нямат капацитет да окажат помощ на пациенти със сериозни наранявания.

"Все още не мога да спя вкъщи заради шока, а и защото в стария град има главно стари къщи", каза Джаухари Мохамед, жител на стария град на Маракеш, описвайки отчайващото положение, докато хората се опитвали да стигнат до безопасно място. "Ако една от тях падне, това ще доведе до срутване на други", каза той.

В изявление по телевизията министерството на вътрешните работи призова за спокойствие, и съобщи, че земетресението е засегнало провинциите Ал-Хауз, Маракеш, Уарзазат, Азилал, Чичауа и Тарудант. Правителства от цял свят изразиха солидарност и предложиха подкрепа. Турция, където мощните земетресения през февруари отнеха живота на повече от 50 000 души, заяви, че е готова да помогне на страната да се справи със случилото се.

Земетресението разтресе Мароко непосредствено преди годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка в началото на следващия месец, на които Маракеш ще бъде домакин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари