Броят комарите в Русе със специален капан

0
Броят комарите в Русе със специален капан
Видео: БГНЕС

Специален капан за насекоми даде отговор на въпроса дали комарите в Русе намаляват. Експериментът бе направен съвместно от общината и Националния институт по заразни и паразитни болести с участието на фирмата, която извършва пръскането срещу комари.

След 48 часа престой на капана в Парка на младежта, където има винаги много комари заради близостта с Дунава и румънския бряг, днес преброяването на уловените комари бе извършено публично в присъствието на зам.-кмета по комуналните дейности Свилен Иванов и представители на медиите. След отварянето на капана вътре бяха открити само 5 комара заедно с мушички и пеперуди. Според статистиката за период от две денонощия не трябва да има повече от 20 комара, за да се смята, че популацията е овладяна. В случая броят на комарите бе четири пъти по-малък. В основата на капана е действието на силен феромон, който привлича комарите. За да има ефект, капанът трябва да бъде поставен под 1-метров навес и да не го вали дъжд – условия, които бяха изпълнени.

От фирмата, която пръска срещу комарите, коментираха, че данните ще бъдат изпратени до Националния център, за да бъде дадено официално становище за резултатите. "Това са резултати, които ще помогнат и в национален мащаб да бъдат определени видовете и популацията на комарите, дали са се сменили и как точно се придвижват, тъй като по принцип са 75 вида на нашата територия", обясни представителят на фирмата Росилина Симеонова.

"Искаме по този начин да покажем, че общината направи максималните усилия, които са възможни на този етап. Знаете, че в много градове, в това число европейски, където не е имало комари, тази година има във връзка с климатичните условия. Смятам, че от градовете, в които има популация на комари, Русе е с най-добро решение на проблема", каза на свой ред зам.-кметът Свилен Иванов. Той бе категоричен, че пръскането срещу комари ще продължи, докато бъдат напълно унищожени.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари