Британски острови искат да преминат към Норвегия

0
Архипелагът Оркни търси по-светло икономическо бъдеще
Архипелагът Оркни търси по-светло икономическо бъдеще Снимка: iStock

Архипелагът Оркни търси по-светло икономическо бъдеще

Островите Оркни могат да напуснат Обединеното кралство и да се превърнат в самоуправляваща се територия на Норвегия, след като съветът му реши да проучи "алтернативни форми на управление". Това разкри Би Би Си, цитирана от News.bg.

Архипелагът край северното крайбрежие на Шотландия също ще обмисли промяна на правния си статут в рамките на Великобритания, тъй като се стреми да осигури повече икономически възможности.

Ръководителят на съвета на островите Оркни Джеймс Стокън внесе предложение да се проучат "скандинавските връзки", както и да се разгледат управленските структури на зависими от короната територии като Гърнси, Джърси и остров Ман.

Оркни е под норвежки и датски контрол до 1472 г., когато островите са дадени на Шотландия като гаранция за зестрата на Маргарет Датска при брака ѝ с шотландския крал Джеймс III.

Стокън заяви пред ВВС News: "Ние сме били част от норвежкото кралство много по-дълго, отколкото сме били част от Обединеното кралство.

На улицата в Оркни хората идват и ме питат: кога ще върнем зестрата? Кога ще се върнем в Норвегия? Там има огромна близост и огромна, дълбока културна връзка. Точно сега е моментът да проучим какво е възможно."

Той заяви, че Оркни е бил "ужасно провален" от правителствата в Единбург и Лондон, като финансирането на глава от населението е по-малко, отколкото получават Шетланд и Западните острови.

Докладът, който предстои да бъде разгледан от Съвета, споменава и Фарьорските острови, самоуправляваща се територия на Дания в Северно море.

Либералдемократическият депутат от Оркни Лиъм Макартър заяви, че "поставянето на бариери" крие опасности, но подкрепи овластяването на островните общности.

"В понеделник ще се срещна с местните съветници и ще ми е интересно да науча повече за това, което се предвижда", каза той. "Подобни предложения бяха разгледани от съвета на островите Оркни по време на последния референдум за независимост и аз искам да разбера по какво ще се различават те.

"На местно ниво мисля, че жителите на островите също ще искат да бъдат уверени, че това упражнение няма да доведе до отнемане на ресурси на съвета от ежедневното функциониране на услугите в момент, когато те са подложени на истински натиск."

Въпреки че предложението не ангажира съвета с нито един от вариантите, в доклада на служителите се казва, че всяка конституционна промяна вероятно ще изисква комбинация от петиции, референдуми и законодателство в Холируд и Уестминстър.

Предложението ще бъде обсъдено от съвета във вторник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари