Братя Бобокови си върнаха пълния контрол в "Приста Ойл"

1
Обратното изкупуване е финансирано с 50 млн. евро заем от УниКредит Булбанк
Обратното изкупуване е финансирано с 50 млн. евро заем от УниКредит Булбанк Снимка: БГНЕС

Мажоритарните собственици на "Приста ойл груп" - братята Пламен и Атанас Бобокови, са придобили още 30% от капитала на дружеството.

Процедурата по обратно изкупуване е приключила успешно, съобщиха двамата на пресконференция, предаде репортер на Economic.bg.

Досега делът се притежаваше от инвестиционния фонд ADM Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), които го придобиха през 2012 г. В резултат на настоящата сделка двамата братя възстановяват напълно контрола и управлението над групата.

За целта на придобиването е използвано финансиране от УниКредит Булбанк. Банката е отпуснала 50 млн. евро, но освен за изкупуване на акциите част от парите са предвидени за рефинансирането на акционерен дълг, както и за остатъка от инвестиционния кредит, предоставен от ЕБВР за бизнес развитие и внедряване на технологични решения за подобряване на бизнес процесите на "Приста Ойл".

„ADM и ЕБВР дойдоха в труден момент за групата и положиха много усилия през тези 5 години", коментира Атанас Бобоков. Той се надява, че от сега нататък групата ще се развива още по-добре.

"Успехът, който празнуваме днес е, че фирмата е там, където трябва да бъде и се гордеем с това. Немското присъствие ще продължи да се усеща в „Монбат“. Вълнуваме се че продължаваме да работим с Пламен и Атанас Бобкови“, коментира Антъни Столкър -  партньор в ADM Capital.

Пламен Бобоков обясни сделката с добрите условия, които предоставя тя за всички страни. Повече подробности около параметрите на заема и самата цена на сделката не бяха обявени.

Атанас Бобоков, обясни, че не са използвали фондовата борса за набиране на необходимите средства, тъй като подобен подход е скъп и неефективен.

"Българската борса е малка, а ликвидността граничи към нула. В същото време регулаторният режим е много тежък и граничи с най-суровите режими в Eвропа", добави Атанас Бобоков.

С предоставения през 2012 г. капитал от ADM Capital и ЕБВР Приста Ойл направи две съществени придобивания като закупи дяловете на Шеврон в дружествата Chevron Czech и Chevron Romania в пакетна сделка през 2013 г., която включи дистрибуторски права за реализация на продуктите от бранд Texaco в 14 държави от Централна и Източна Европа, Украйна, Турция и Централна Азия, както и права за лицензионно производство и реализация на същите тези 14 държави за определени продукти от бранд Теxaco.

Изпълнението на инвестиционната програма спомогна за постигане на устойчив ръст на продажбите – средно 9% годишно и EBITDA маржове от порядъка на 20%, при средни за индустрията от 11%, съобщават от българската компания.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари