Бракониери изсекли стотици декари с горски масиви в Русенско

0
Бракониери изсекли стотици декари с горски масиви в Русенско
Снимка: Дарик

Цял горски масив от стотина декара залесени с ясен буквално е изчезнал в района на русенските села Голямо и Малко Враново. Това съобщиха днес от Регионалната дирекция по горите, като уточниха, че това се е случило в рамките на последните няколко години, пише "Топ Новини".

Други сериозни набези на бракониери в района на РДГ-Русе има около силистренските села Бабово и Кайнарджа.

До разградското село Побит камък пък действала организирана група със съгледвачи. „Там има масив от около 500 дка общинска гора. Половината вече изчезна. Бракониерството обаче е много организирано. Там действа група от десетина души с 4 съгледвачи с GSM-и. Те стоят по краищата на гората и следят дали идват наши служители. Помагаме на местната Община с денонощни дежурства, но не успяваме да ги спрем. Половината гора си отиде и сега от Общината залесясават наново“, съобщи заместник-директорът на РДГ-Русе инж. Виктор Михайлов.

Директорът на РДГ-Русе инж. Севдалина Димитрова информира, че по принцип се запазва тенденцията по намаляване на броя на актовете за установени нарушения като през 2012 г. те са били 1 111, а през 2013 г. - 872. Събираемостта от глобите обаче е изключително ниска и е в рамките на около 12%, тъй като обикновено нарушителите са хора от ромския етнос и са с повече нарушения, съответно по-големи нарушения, разясниха от РДГ-Русе.

Територията на Регионалната дирекция по горите в Русе обхваща североизточната част на България, като граничи на север с течението на р. Дунав и Република Румъния, на североизток достига до държавната граница на Румъния, на югоизток с РДГ Варна, на юг с РДГ Шумен и на запад с РДГ Велико Търново.

Съгласно административно – териториалната подялба на страната, РДГ Русе стопанисва горския фонд на територията на област Русе и следните общини: Русе, Ветово, Иваново, Сливо поле, Бяла, Борово, Две могили, Ценово; област Силистра и следните общини: Силистра, Кайнарджа, Главиница, Ситово, Алфатар, Тутракан и Дулово; област Разград и следните общини: Разград, Цар Калоян, Самуил, Лозница, Завет, Кубрат и Исперих.

РДГ Русе включва 5 държавни горски стопанства ( ДГС Силистра, Тутракан, Разград, Бяла и „Сеслав” гр.Кубрат) и 3 държавни ловни стопанства ( ДЛС „Дунав” гр. Русе, „Каракуз” гр. Дулово, „Воден – Ири Хисар” с. Острово.)

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари