Борисов в Брюксел: Всяко затваряне на икономиките вече ще е фатално

0
СРЕЩА НА ВЪРХА: Лидерите на ЕС обсъждат COVID-19, Brexit и климата
СРЕЩА НА ВЪРХА: Лидерите на ЕС обсъждат COVID-19, Brexit и климата Видео: NOVA

СРЕЩА НА ВЪРХА: Лидерите на ЕС обсъждат COVID-19, Brexit и климата

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса с намаляването на употребата на въглища в икономиката. Той посочи, че предстои български експерти да изготвят писмо до ЕК, в което да се посочат всички проблеми, които България ще срещне, ако се премине към скорошно затваряне на топлоелектрическите централи (ТЕЦ), предава NOVA.

Борисов и Фон дер Лайен разговарят в <strong class='keys'>Брюксел</strong>

МС

„Подкрепяме борбата с климатичните промени и за опазване на околната среда“, заяви премиерът при пристигането си за участие в двудневното заседание на Европейския съвет. „Работим активно с ЕК да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, част от чиято енергетика е на въглища. В България близо 60% от енергията се произвежда от въглища“, припомни той.

Борисов и Фон дер Лайен разговарят в <strong class='keys'>Брюксел</strong>

МС

Според Борисов националните разчети сочат, че страната ни може да понесе намаление с 40% на замърсяването от въглищата. „Това беше пределът на нашите сили да се справим сами“, уточни Борисов. „Моите политически опоненти говорят как искат да запазят миньорите, мините и ТЕЦ, но доколкото разбрах, в Европейския парламент социалдемократи, десни (извън ГЕРБ), либералите от ДПС, БСП, са гласували за 60% таван“, добави премиерът. „Многократно съм говорил, че искам разговор за бъдещето на ТЕЦ в следващите години. Те отговаряха популистки само, че не трябва да се затварят, а тук в ЕП май са гласували други неща“, добави премиерът.

Той приветства предложението на ЕК за въвеждане на общи правила за оценка на епидемичната обстановка в ЕС. „Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави в ЕС да бъде прозрачно и справедливо. Всяко затваряне на икономиките вече ще е фатално", посочи премиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари