Борисов продължава работа по "Южен поток"

0
Работата по „Южен поток“ продължава
Работата по „Южен поток“ продължава

Работата по „Южен потокпродължава. Това стана ясно от решения, публикувани днес от Министерски съвет. На заседанието министрите приеха методика за оценяване размера на обезщетението от правото на ползване на част от морски плаж и оценка на правото на строеж върху морското дъно по изграждането на морски газопровод „Южен поток“.

В решението е посочено, че „към днешна дата България не е официално уведомена за прекратяването на проекта“. От МС отбелязват, че по тази причина българската държава е длъжна да изпълнява своите задължения съгласно българското законодателство.

Правителството отбеляза, че „неспазването на всяко едно от тези задължения би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции за Република България“.

Одобрен е и Подробен устройствен план, който представлява парцеларен план за обект „Морски газопровод „Южен поток – Български сектор“. Той е приет със заповед на регионалния министър и обхваща част от общата дължина на линейната инфраструктура на сушата, представляващ морски плаж „Паша дере 1“, част от крайбрежната ивица и за морската част на линейната инфраструктура, включваща трасето на газопровода  в териториалните води на България до границата с Изключителната икономическа зона в Черно море.

Следващите стъпки по изпълнение на задълженията на България ще са избор на лицензиран оценител, определяне размера на обезщетенията и учредяването на вещните права с решение на Министерския съвет.

В началото на декември 2014 г., по време на посещение в Турция, руският президент Владимир Путин заяви, че Москва спира реализацията на газопровода „Южен поток”, който трябваше да доставя синьо гориво по дъното на Черно море през България, Сърбия и Унгария до Австрия. България обаче все още не е получила официално уведомление от „Газпром” за прекратяване на дейността по проекта.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари