Борисов обеща сътрудничество на САЩ за 5G

0
Премиерът Бойко Борисов е обсъдил сътрудничество със САЩ за 5G със заместник-държавния секретар Кийт Крач
Премиерът Бойко Борисов е обсъдил сътрудничество със САЩ за 5G със заместник-държавния секретар Кийт Крач

Премиерът Бойко Борисов е обсъдил сътрудничество със САЩ за 5G със заместник-държавния секретар Кийт Крач

Двамата са разговаряли по телефона, като са дискутирали и други теми, стана ясно днес от съобщение на правителствената пресслужба. Новината идва на фона на войната на Вашингтон срещу китайския технологичен гигант "Хуауей", пише Сега.

"В хода на разговора между премиера Борисов и заместник-държавния секретар Крач беше обсъдена и възможността за засилване на сътрудничеството по линия на 5G. През януари тази година Европейската комисия публикува документ със стабилни и всеобхватни мерки за координиран подход на ЕС към 5G мрежите. По темата си сътрудничат Европейският съюз, САЩ и НАТО, като целта е намиране на оптимални решения предвид важността на темата в контекста на свързаността и сигурността", се казва в съобщението.

Преди няколко дни Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, а сега председател на Надзорния съвет на Агенцията на НАТО за информация и комуникация,коментира критично поведението на България.

"САЩ имат отправено предложение към всички страни в Европа за подписване на споразумение за 5G и в бъдеще за 6G. Изненадан съм защо България не го подписва, след като Естония, Полша, Унгария и много други са го подписали“, заяви той пред bloomberg. И допълни: „Нашите оператори са закупили китайско оборудване на ниска цена, но това ни обрича. Въпросът за технологиите е ключов. България, ако иска технологичен преход, трябва да има програма за нови технологии в сферата на отбраната и сигурността“.

Борисов проведе и видеоконферентна среща с лидерите на водещите еврейски организации в САЩ, която се състоя в рамките на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН. Във фокуса на разговора бяха стратегическото партньорство борбата с антисемитизма, българо-израелският диалог, и т.н. Той заяви, че подчертано близките отношения на страната ни с американските еврейски организации са водеща отправна точка за насърчаване на двустранния диалог между София и Вашингтон, както и на практическото сътрудничество между България и Израел. 

„Вие сте силен съюзник на САЩ“ – с тези думи пък се обърнаха представителите на водещите еврейски организации в САЩ към българския министър-председател.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари