Борисов най-добре знае как се избира главен прокурор

0
Премиерът показа, че  схемата на КГБ как се правят компромати му е добре известна
Премиерът показа, че схемата на КГБ как се правят компромати му е добре известна Снимка: БГНЕС

Ако нещо стана ясно от интервюто на премиера Бойко Борисов по "Нова телевизия" тази сутрин, то е, че схемата на КГБ как се правят компромати му е добре известна. И след като на притеснените водещи и невярващите зрители с брутален тон беше поднесено, че номерът е в ефир да се каже нещо невярно, за да остане в съзнанието на хората, лидерът на ГЕРБ пусна в обращение точно този похват.

Така той съобщи на гражданите, че не друг, а социалистите винаги са избирали главния прокурор: "Ми те, БСП, винаги са си избирали главния прокурор. Те винаги са си избирали главния прокурор. Даже съветниците на президентите на БСП обикновено стават или главен прокурор, или шеф на съда."

На припомняне за скандала с изтеклите записи от къщата му в Банкя, когато тогавашният градски прокурор му заявява по отношение на Сотир Цацаров: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра", Борисов се измъкна: "Аз не съм избирал никого. Както виждате, БСП сегашният главен прокурор ги брани през цялото време. Иначе онова възмездие, което всички очакваха към Тройната коалиция, щеше да се сбъдне".

Малко е вероятно премиерът да страда от амнезия. По-скоро предизборно залага на късата памет на избирателите си. А те наистина са позабравили. Затова е необходимо да припомним само няколко публичноизвестни факта, пише Светлана Георгиева в Дневник.

Записите от Банкя са скандал, сравним с този в Австрия преди няколко дни, при който правителството падна. През 2013 г. в българските медии се появи запис на Борисов - тогава бивш премиер, шефа на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов и земеделския министър в първото правителство на ГЕРБ Мирослав Найденов. На записите се чу как премиер и прокурор обсъждат делото на присъстващия министър, развитието му и показанията на основните свидетели в процеса. От записите става ясно и че прокурорът предварително и нерегламентирано е информирал бившия премиер за резултатите от разследването за незаконно подслушване в МВР с т. нар. цецомобили, по името на вътрешния министър Цветан Цветанов, чийто мандат стана емблема на политическото слухтене. Прокурорът изказва за първи път гласно и друга обществена тайна - че дисциплинарните производства, образувани от Висшия съдебен съвет, се използват за изнудване. Затова Кокинов се оплаква, че имал "чатал на врата". "Всеки ме изнудва", проплаква той на премиера.

Всяка една реплика беше достатъчна правителството на ГЕРБ в следващите години да не помирише властта, а участниците в потресаващия разговор да бъдат съдени за престъпления заедно с част от споменатите в разговора.

Нищо подобно не се случи! Прокуратурата, оглавявана от Сотир Цацаров, не откри никакво престъпление, освен... незаконно подслушване. Разследващите по стар кагебистски метод се заровиха да търсят кой посмя да записва висшите представители на властта и си затвори плътно очите за изговорените скандални неща.

Оставка подаде само Кокинов, който добре разбра, че това е единственият начин да ограничи щетите за себе си. Той обаче остана в историята с това, че обсъждайки Цацаров и неговия "труден характер", възкликва към премиера: "Ти си го избра, не ми се подсмихвай! Ти си го избра! А след туй..."

И Борисов не отрича това.

Така главният прокурор беше поставен в ситуация да се проверява сам - огромен проблем, който стои нерешен и до ден-днешен въпреки възраженията и на Брюксел, и на Венецианската комисия. Неразследвани останаха скандалните зависимости на върховете на прокуратурата от правителството. Търговията с влияние въобще беше подмината и продължава да бъде подминавана всеки път, когато Борисов бъде подслушан и записите видят бял свят.

От политическата сцена беше изтикан единствено някогашният земеделски министър, който в записа разкрива практики в повереното му министерство за изразходването на европейски средства. Те останаха без последствия и днес гърмят бомбите с раздаването на европейски средства на шуробаджанашки принцип, а Борисов и компания отново са учудени и изненадани.

Записът в Банкя последва скандалните разговори за "Мишо Бирата", в които се чува как премиерът нарежда на тогавашния шеф на митниците да изтегли проверяващите от пивоварната на Михаил Михов, защото му бил обещал "да не го закача". И тук прокуратурата си затвори очите за незаконното му поведение и не образува дело с абсурдния аргумент, че Борисов си бил направил самокритика.

На премиера му се размина разследване и за третия скандал с подслушване между две известни дами ("две каки" по Борисов) от Софийския градски съд, едната семейна приятелка на Цветанов, и техен близък адвокат. За разлика от него и срещу двете бяха образувани наказателни дела, като приятелката получи и присъда.

За премиера нямаше последствия и за убийството (според решението на съда в Страсбург) на Тодор Димов - Чакъра, взривен след нападение с гранати от цяла войска, докато се беше залостил сам във вилата си, за да избегне 4-годишна присъда за кражба.

Картите на управляващите в играта с прокуратурата бяха толкова добре изиграни че и съденият по 4 наказателни дела Цветанов беше оправдан в последния момент, преди да бъде вкаран в килията по едно от тях, след като получи 4 години затвор на две инстанции. Колкото за "дъвката" му за Костинброд - да не забравяме, че тогава на ГЕРБ напълно му се размина и гражданите така и не разбраха какви бяха онези надписани и приготвени бюлетини, които след това минаха за "брак".

Факт е, че прокуратурата направи невиждан чадър през последните 10 години на управляващите от ГЕРБ и особено на нейния лидер. Даже го привика с таен SMS във Висшия съдебен съвет, а той връхлетя там, като научи, че искат да го проверяват за разговорите на "двете каки". Естествено, че след това нападение, не го провериха.

И още нещо много важно - директното признание на министър-председателя, че политически партии избират главните прокурори е повод за моментално разследване и изясняване какво знае той за това. Сигурно е, че ще има много да разказва. По схемата на КГБ.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари