Борисов качи във Фейсбук карикатура със своя лик

0
. Нито се виждам дебел. Нито се виждам грозен
. Нито се виждам дебел. Нито се виждам грозен

Бойко Борисов изпълни заявеното си намерение и започна да качва в профила си във Фейсбук карикатури с неговия лик.

По обед ще има протест #СтигаВечеСвинщини.

Вчера вечерта той публикува политическа сатира на карикатуриста на вестник "Сега" Христо Комарницки, озаглавена "На граничната бразда сме", в която премиерът държи писец със "свинска опашка" между Реджеп Ердоган и Ангела Меркел.

Това се случва, след като видеокарикатурата на Чавдар Николов, посветена също на Борисов и "свинските опашки", с които доброволци задържат бежанци, беше свалена от сайта на Нова телевизия и vbox7.com.

Последва бурна обществена реакция, след което изпълнителният директор на медийната група Дидие Щосел поднесе извиненията си, а всички карикатури на Николов, които бяха изтрити - възстановени.

Силва Зурлева от УС на борда на компанията, която получи "Златен скункс" от "Господари на ефира" заради гафа, опита да обясни, че всъщност изтрили творбите на Николов, защото имало ниска гледаемост в интернет канала, който те управлявали, и му предложили да създадат негов собствен във Vbox7.
Той обаче заяви, че изобщо не е бил уведомен за такова нещо.

Самият Борисов категорично отрече да има нещо общо със свалянето на карикатурите и дори обвини Нова телевизия, че това е удар срещу него.

"Аз с цялата си отговорност ще слагам на моя Фейсбук карикатурите в медиите, които излизат през деня. С това искам да докажа, че не само не са ме дразнили, не само нищо не са ми причинили. Който ме познава, знае, че аз нямам никакъв комплекс. Нито се виждам дебел. Нито се виждам грозен. А пък за моите 57 години всеки може и от вас да се пробва дали съм дебел, тънък и каквото си пожелае", заяви лидерът на ГЕРБ и дори призова още дълги години да го окарикатуряват.

Междувременно днес Комарницки, който вчера призова Нова телевизия да не показва неговите карикатури при прегледа на печата в знак на солидарност с Николов, коментира пред БНР:

"Актът на сваляне на карикатури от медии е симптоматичен не само за болната ни медийна среда, но и за цялото ни общество".

По думите му не е имало абсолютно никаква реакция от творческите съюзи, които са длъжни да реагират веднага върху такова посегателство върху свободата на изразяване. 

"Г-н Щосел би трябвало да е наясно каква ще е реакцията в Европа, ако там се случи нещо такова. Очевидно той смята,че ние сме страна от третия свят и тук всичко е позволено. Това е големият проблем. Ние трябва да решим към кой свят принадлежим, дали сме страна от третия свят, дали сме европейска държава, дали сме някакво ориенталско султанство", коментира още карикатуристът.

Според него трябва да има твърд отпор на всички опити за цензура.

Такъв вече има. Днес в 12,30 часа в градинката пред Кристал в София се организира протест в защита на свободата на словото под мотото  #СтигаВечеСвинщини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари