Борисов: Аз вечерАх със царо и му казАх да оди да се опрай с ония ора, че са решили да му вземат имотите

0
Милиционерските кръгове в България за съжаление никога не са изпускали властта в нашата държава
Милиционерските кръгове в България за съжаление никога не са изпускали властта в нашата държава Видео: БНТ

Минчо Спасов твърди, че премиерът Бойко Борисов е знаел за интереса на олигарси към "царските имоти"

"Милиционерските кръгове в България никога не са изпускали властта", каза бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов във вторник. Той коментира пред БНТ казуса с "царските имоти" и новата книга на Симеон Сакскобургготски със заглавие "Една цел - България".

Минчо Спасов твърди, че премиерът Бойко Борисов е наясно с този казус. Той разказа, за среща с тогавашния столичен кмет, а днес министър-председател, състояла се през 2009 г. Още тогава Борисов знаел за апетити към царските дворци и казал на Симеон Сакскобургготски "да оди да се опрай с ония ора".

Неотдавна съдът отне на Сакскобургготски и семейството му двореца "Врана", след като преди бившият цар загуби и останалите дела за т.нар. "царски имоти". След решението на съда бившият премиер и приближените му обвиниха магистратите, че са се поддали на политически натиск. Сакскобургготски обяви намерение да търси правата си в Европейския съд в Страсбург.

Попитан дали има поръчка срещу царя, Спасов каза, че през 2009 г. още като кмет Борисов го е извикал лично в кабинета му и му казал: "Аз вечерАх със царо и му казАх да оди да се опрай с ония ора, че са решили да му вземат имотите".

"От този разговор аз не продължих с въпросите, не знам точно кои са "ония ора" - само мога да подозирам. Това, което разбирам, е, че царят не е пожелал да удари коляно пред ония хора. За разлика от приносителя на тази информация.", добави Спасов.

На въпрос дали може да се говори за конспирация срещу царското семейство и доколко властта е част от тази конспирация бившият царски депутат отговори, че "милиционерските кръгове в България, за съжаление никога не са изпускали властта в нашата държава." По думите му те винаги са се стремили да отдалечат България от Западна Европа и да я приближат към Русия. "Един от етапите в това им действие е отстраняването на царя като политически, социален и морален фактор", каза Минчо Спасов.

По думите му Симеон Сакскобургготски се чувства "омерзен". Най-вече от твърденията на Пламен Ранчев - бивш депутат от БСП, който оглавяваше парламентарната комисия за царските имоти. Наскоро той даде интервю пред "Капитал", в което твърдеше, че дори след изгонването си от България през 1946 г. царското семейство е продължавало да получава финансови средства, предавани му в изгнание в куфарчета от агенти на Държавна сигурност (ДС).

"Преди месец излезе една гнусна като милиционерска храчка лъжа от Пламен Ранчев. Държавна сигурност финансирала царя по време на изгнанието с някакви милиони, с някакви куфарчета. Арогантността, алчността, парвенющината сега чука на двореца "Врана", за да влезе и да ги окупира и тях", посочи Спасов.

Като юрист (Спасов е адвокат, б.р.) бившият царски депутат попита и защо в никоя от инстанциите по делото за "Врана" съдът не обяснява как може Фердинанд и Борис да са нарушавали Търновската конституция (според която царското семейство няма право на имоти). Както и как "никой от тогавашната опозиция да не се сети да ги оплюе, да повдигне този въпрос".

"Как никой от комунистите, които вземат властта след 1944-та, не се сети, че няма нужда от такъв закон за конфискация, след като имотите са държавни. Т.е. нашият съд, смея да твърдя под политически натиск на олигарсите, той по-скоро е икономико-политически, който стига до съдебната ни система, нашият съд ревизира Търновската конституция и изкара всички политици, дори антимонархически настроените, будали – че не са се хванали за това очевидно нарушение на Търновската конституцията. Това, което нашият съд, който е твърде умен и интелектуално извисен – успя да го хване", коментира още Спасов.

"Това дело е очевидно политическо", посочи той. Направи сравнение с делото за имотите на гръцкия крал, където е имало три особени мнения, въпреки че крал Константин губи делата в Гърция, но печели в Страсбург.

Спасов очаква Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) също да присъди обезщетение на Симеон Сакскобургготски. ЕСПЧ не може да отменя решения на българските съдилища, т.е. да върне имотите на бившия цар.

"Благото на България и на българите е каузата, зад която царят стои и ще продължава да стои в България, въпреки желанието на неговите недоброжелатели да го прогонят оттук", каза Спасов. И допълни, че в работата си царят се е ръководил от трите "Р" – работа, разум родолюбие.

В понеделник Симеон Сакскобургготски представи новата си книга "Една цел - България". Изданието е двуезично - на български и английски, и включва послания на Сакскобургготски, направени в периода между 2010 и 2018 г., след като вече не е министър-председател на България.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари