Борислав Сарафов: Прокуратурата не може и не трябва да остане същата

0
Обществото очаква активна работа, ние сме длъжници на обществото
Обществото очаква активна работа, ние сме длъжници на обществото Снимка: БГНЕС / Архив

Обществото очаква активна работа, ние сме длъжници на обществото

Прокуратурата не може и не трябва да остане същата. Тя трябва да заработи добре, като оценката за това трябва да бъде дадена от обществото, а не от нас самите. Това каза изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който представи пред Пленума на Висшия съдебен съвет резултати от ревизии и проверки на работата на прокуратурата.

Обществото очаква активна работа, ние сме длъжници на обществото, ясно съзнавам, че прокуратурата натрупа доста системни грешки, които се налага тепърва да бъдат поправяни“, добави Сарафов. По думите му вероятно част от предложените промени в Конституцията са с оглед дълго натрупваните проблеми в прокуратурата.

Според Борислав Сарафов е било злоупотребявано с извършването на лични проверки от прокурори от Върховна касационна прокуратура по разпореждане на бившия главен прокурор Иван Гешев. Част от тези проверки са извършени спрямо членове на ВСС, добави той.

От представените данни стана известно, че са проверени срочността и ритмичността на действията по над 70 неприключили досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от магистрати, лица с имунитет, членове на Министерски съвет и за престъпления срещу Републиката. По повечето от тях са открити нарушения.

Според констатираните нарушения са предоставени материали в Прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания на редица прокурори и следователи, като сред тях са административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, както и прокурорът от ВКП Максим Колев, който се е забавил да се произнесе по 98 преписки, които са почти всички от разпределените му.

Сред проверените са и седем преписки, свързани с казуса "Осемте джуджета". Заради откритите нарушения в тях е направено предложение за налагане на дисциплинарни наказания на седем прокурори и следователи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари