Борислав Сарафов: Не е моя грешката и не желая да нося отговорност за чужди грехове!

1
Защо г-н Гешев не внесе необходимата яснота, за да преустанови и избегне манипулациите по темата още в първия ден
Защо г-н Гешев не внесе необходимата яснота, за да преустанови и избегне манипулациите по темата още в първия ден Снимка: БГНЕС

Прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, смята заместник главният прокурор

Позиция на Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на НСлС след интервюто с главния прокурор Иван Гешев.

Публикуваме изказването му без редакторска намеса:

"Провокиран от интервюто на главния прокурор г-н Иван Гешев по БНТ, желая да изразя собствената си гледна точка по някои актуални за обществото въпроси.

Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива е провокирано именно, защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление. Всъщност, ако г-н Гешев имаше желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление, с което да внесе необходимата яснота и да преустанови и избегне манипулациите по темата. Това не беше направено, а мълчанието му даде повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации. Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки „честта на пагона“, както и неговият и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респ. не желая да нося отговорност.

Дължа на българското общество още един отговор – за израелският експерт, който посети местопроизшествието в деня на инцидента. Този експерт беше доведен от моят заместник г-н Ясен Тодоров по разпореждане на г-н Гешев. Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурните следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров.

Същевременно искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните и правомощия."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    русенец
    Ами сега е ясно - Каскета ще отстрани Сарафа, защото е "уронил" престижа на каскетурата - това ще е Факт. Нема как каскета да е виновен - ние простите не сме го разбрали правилно. "Абе Шефе, и аз са праим на луд, ама ти го праиш по-добре" И като сме почнали - да си "одят пеша" и направо към затвора - Боко, Каскета, Тодоров, Горанов, Севда, Шиши и т.н. и т.н - все "герои на новото време"
  • 3
    3
    Сахаров
    Тоз се облизва,обещали са му нещо и.затова лае
  • 6
    2
    Песимист
    Дано и други да последват примера му...
  • 5
    1
    Az
    Сарафов, ти излъга обществото, затова трябва да носиш отговорност. По-до ре да беше мълча след като нямаш официална информация, да стоиш настрана от лъжите на Гешев. Но ти от името на българската прокуратура започна да лъжеш обществото. За това трябва да си поемеш отговорността.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари