Няма гореща следа за поръчители и извършители на атентата срещу главния прокурор

0
Това обяви Даниел Митов на заседание на парламентарна комисия
Това обяви Даниел Митов на заседание на парламентарна комисия Снимка: БГНЕС

Това обяви Даниел Митов на заседание на парламентарната комисия за контрол над службите

По повод взрива до автомобила на главния прокурор Иван Гешев началникът на Национална служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев бяха изслушани в парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Заседанието на комисията беше закрито, предаде БНР.

След края на заседанието на комисията председателят ѝ Даниел Митов от ГЕРБ-СДС посочи, че депутатите нямат информация за извършители или поръчители на взрива: "Нямаме никаква гореща следа за поръчители и извършители на атентата срещу главния прокурор. Не можахме да се сдобием с такава информация".

"Фактът, че прокурорите, които водят разследването са подписали документи за пълна забрана за изнасяне на каквато и да е информация, в крайна сметка се оказа невъзможно да разберем каквото и да е", обясни още Митов

Нямаме информация да има санкции срещу служители на службите, а и не виждам защо, след като няма пострадали, каза още той.

Взрив избухна до автомобила на главния прокурор Иван Гешев на първи май, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци. Главният прокурор е бил мишена за убиване, заяви тогава заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложиха предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев дни след взрива. номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел също се включи:

В понеделник Иван Гешев показа пред медиите лист с оставката си и я скъса. След това заяви, че ще поиска от ВСС да отстрани заместника му Борислав Сарафов, ако той сам не подаде оставка.

Няколко часа по-късно Борислав Сарафов също направи изявление пред медиите, в което призова главният прокурор спешно да бъде отстранен от ВСС. Сарафов заяви, че няма да подаде оставка, но добави, че се страхува за живота си.

Иван Гешев отговори, като поиска образуване на дисциплинарно производство за Сарафов:

Дебатът по сигнала на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев до ВСС ще продължи в следващо заседание на Пленума на съвета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари