Борислав Сарафов: Автоджамбазите се нахвърлят като „пирани“ върху колата и я разфасоват

0
45 души са задържани в рамките на акцията срещу автомафията
45 души са задържани в рамките на акцията срещу автомафията Видео: БНТ

Около 80% от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват на части, заяви директорът на Националната следствена

45 души са задържани към момента в рамките на специализирана акция на МВР и прокуратурата срещу автоджамбазите.

Към 11:00 часа са проверени 6 автокъщи и 15 автоморги. Установени са 2 превозни средства, обявени за общодържавно издирване, обявиха от МВР, предаде БНТ.

В рамките на акцията 35 лица са идентифицирани като лидери на различни организирани престъпни групи за кражби на автомобили, заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той подчерта, че става въпрос за тяснопрофилирани престъпни групи, в които работят специалисти.

"Около 80% от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват на части. Останалите 20% от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно към Русия и страните от бившия СССР. Това е канал, който работи в момента и смятаме да пресечем и да не допуснем действието му", заяви Сарафов.

Кражбите стават най-често в тъмната част на денонощието. Извършват се от участници на престъпната група, които закарват автомобила на място, където ги очаква бригада от 10-ина души.

"Като пирани се нахвърлят върху колата и я разфасоват на части. Оттам частите заминават за автоморги, автокъщи и магазини за части втора употреба", посочи Сарафов.

Кражби на автомобили се извършват и от гаражи, подземни паркинги и охраняеми паркинги, а автоджамбазите стават все по-изобретателни.

"Чрез малка кутийка, която се побира в джоба, може да бъде отключен един джип. Цялата автокражба трае броени минути. На черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 000 лв. Напоследък се крадат не само скъпи и луксозни автомобили, но и по-евтини такива, включително и така наречения тип баничарки", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Притежанието на подобно устройство е законно.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков отчете, че през миналата година има ръст на кражбите на автомобили, но и ръст на разкриваемостта. От 1495 откраднати автомобила през 2022, са намерени 343.

В момента се проверяват над 40 автомобила, за които има съмнения, че са с фалшиви регистрационни номера или че са регистрирани с неистински документи. В момента те се управляват от български граждани като най-често имат поставени чужди регистрационни табели.

Акцията на полицията и прокуратурата срещу автоджамбазите продължава.

Специализирана полицейска операция се провежда в различни части на страната. Основната ѝ цел - автокрадци и превенция на криминалния контингент. Акцията е част и от превенцията за предстоящите избори.

При операцията се правят и проверки по линия на нелегалната миграция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    аааа
    родната полиция ги пази тия!!!ама всичко се прави пак за тяхните хора богатите!!!-мойта кола стои пред блока отворена и клуча там ама никой не я бара защо?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари