Борислав Сандов: В екоминистерството няма реформи, губят се пари от Европа

0
Отказаха се два големи проекти за над 300 милиона лева по ПВУ. Това ощети биоразнообразието и водите, подчерта бившият екоминистър
Отказаха се два големи проекти за над 300 милиона лева по ПВУ. Това ощети биоразнообразието и водите, подчерта бившият екоминистър

Отказаха се два големи проекти за над 300 милиона лева по ПВУ. Това ощети биоразнообразието и водите, подчерта бившият екоминистър

"Дадохме на Юлиян Попов 6 месеца. В Министерството на околната среда и водите нещата не се случват, няма никакви реформи. Отказаха се два големи проекти за над 300 милиона лева по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това ощети биоразнообразието и водите". Така бившият екоминистър и член на "Зелено движение" Борислав Сандов коментира в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" работата на сегашния министър на екологията, пише "Дневник".

Сандов подчерта, че няма напредък в законодателния процес, а наказателните процедури от Европа срещу България пак са 18, макар че в един момент са били свалени до 10. Като проблем на Попов бившият екоминистър вижда сляпото му доверяване на администрация в министерството. Борислав Сандов прогнозира, че в добрия случай България ще получи по-малко средства за екология по ПВУ, а в лошия няма да получи никакви средства.

Според Сандов въвеждането на нискоемисионна зона в София е закъсняло и тя е обхванала твърде малка част от центъра. По думите му към момента контролът е невъзможен.

Сандов смята, че вместо камери на входните точки на зоната е трябвало да се поставят измервателни уреди, които засичат замърсяващите автомобили, като така можело да се търси отговорност на пунктовете, дали им по-висока екокатегория от реалната.

По повод замърсяването на въздуха в София в първите дни от тази седмица, бившият екоминистър подчерта, че заради климатичните промени са намалели т.нар. "инверсии", които карат мръсният въздух да се задържа в Софийската котловина.

Според Сандов Европейската комисия ще има основания да заведе нова наказателна процедура срещу България заради мръсния въздух, защото поне в половината от регионите има превишение на максимално допустимите стойности през повече от 35 дни в годината. "Пловдив е в нарушение, Видин е съвсем близо, Русе също", отбеляза бившият екоминистър.

Той коментира и отпускането на парите за зелен преход на районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил по ПВУ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Сашо
    Понеже ти като беше начело на поста таквиа реформи направи, че нямам думи
  • 0
    1
    Иво
    Нали те видехме колко ставаш
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари