РИОСВ глоби Оргахим с 30 000 лева

2
Констатирано е, че голяма част от отпадъчните води без необходимото пречистване заустват в градската канализационна мрежа
Констатирано е, че голяма част от отпадъчните води без необходимото пречистване заустват в градската канализационна мрежа Снимка: Dunavmost

Констатирано е, че голяма част от отпадъчните води без необходимото пречистване заустват в градската канализационна мрежа

Принудителна административна мярка е приложена вчера на „Оргахим Резинс“ АД чрез пломбиране на байпасно канализационно отклонение, намиращо се в новоизградена ревизионна шахта, непосредствено преди входа на пречиствателната станция.

До мярката се стигна след съвместно обследване с „ВиК“ ЕООД - Русе на площадковата канализация с цветни бои, при планова проверка на дружеството през октомври. Констатирано е нерегламентирано използване на байпасното отклонение, в резултат на което голяма част от отпадъчните води без необходимото пречистване заустват в градската канализационна мрежа. Това представлява нарушение на условие в комплексното разрешително на дружеството „Оргахим Резинс“ АД, за което е съставен акт по Закона за опазване на околната среда и е издадено наказателно постановление в размер на 30 000 лв.

Принудителната административна мярка е с постоянен срок и може да бъде премахната от контролния орган само при настъпване на аварийни ситуации, съобщиха от Екоинспекцията.

Дружеството вече е изпълнило дадените предписания при предходна проверка за цялостно почистване на установените химически продукти в събирателната помпена шахта към пречиствателната станция, в която постъпват всички потоци отпадъчни води от общата площадкова канализация на „Оргахим Резинс“ АД и „Оргахим“ АД.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    10
    Русенец
    Смешна глоба! Тази фабрика отдавна трябваше да е затворена.
  • 1
    9
    Анонимен
    Глобата е смешна на фона на причинените вреди и редицата нарушения на това предприятие, както и на редица други. Глобите трябва да са процент от оборота, за да бъда принудени тези фирми да инвестират в пречистващи инсталации.
  • 2
    8
    Запознат
    Вероятно Оргахим са дали 300 хиляди подкуп на РИОСВ за да бъдат глобени с 30 000 лева. Ха-ха!
  • 0
    7
    До РИОСВ
    Вие ,ненормални ли сте или вземате парви от Оргаахим.Санкцията за това нарушение е от 10 000 лв. До 500 000 лв.За да определите санкция към.минимума,значи са налице само смекчаващи отговорността обстоятелства.Е,КОИ СА ТЕ????
  • 30
    6
    Мнение
    Абе много странно, как така фирма, завод, който е почети на 100 години и няма инфо за нови инвестиции и промени в производствените инсталации изведнъж да почне да замърсява!?!? В същото време наоколо в старите сгради на разпарчадисани заводи, нови и странни производства се въдят като гъби, никой не ги проверява. Мебелните фабрики масово си горят отпадъците от ПДЧ, за да се отопляват. Брани си изхвърля отпадните води и оцветява Лома. Приста Ойл и Еконт цветя ли произвеждат?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари