Болниците от болничната асоциация прегледаха с 40% повече пациенти в малките населени места

0
Прегледите в област Русе, Пазарджик и Благоевград се проведоха в периода 10 октомври – 3 ноември
Прегледите в област Русе, Пазарджик и Благоевград се проведоха в периода 10 октомври – 3 ноември Снимка: Българска болнична асоциация (ББА)

Прегледите в област Русе, Пазарджик и Благоевград се проведоха в периода 10 октомври – 3 ноември

Болници от Българска болнична асоциация (ББА) прегледаха 1992 души в малки населени места през 2022 година или с 40% повече спрямо предходната година. Това става ясно от оценката и резултатите на програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“ на фондация bеCause в сътрудничество с ББА, предава БТА.

През есента на 2022 година бяха организирани прегледи от болници от ББА за възрастни хора в 26 населени места от тютюнопроизводителни региони. Прегледите в област Русе, Пазарджик и Благоевград се проведоха в периода 10 октомври – 3 ноември.

1202 от прегледаните хора са ходили на лекар специалист през последната година, което са 60% от случаите. Установените случаи на заболявания по информация на пациентите и потвърдени с прегледите са 63%. В същото време установените случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 588 – близо 30%. Това е значително нарастване в сравнение с предходната година, когато отчетените подобни случаи от лекарите са били 8%. Установени са 343 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите.

"Благодарение на възможността да се включим в проекта "Забавно лято, грижовна есен" ББА и болници членове на организацията работят по един от приоритетите, заложени в Националната здравна стратегия, макар тя да не се прилага все още на практика. Това е повишаване на здравната култура на населението и развитие на профилактиката и превенцията. Именно областите, в които има дефицити в здравеопазването, са важни за ББА и мисията, която следваме е да работим на всички възможни нива за по-добра здравна система в България, коментира адв. Свилена Димитрова, председател на ББА. Тя благодари на всички лекари, включили се в инициативата за достигане до възрастни хора, които имат затруднен достъп до медицинска помощ.

Екипи от лекари специалисти по гастроентерология, ортопедия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, съдова хирургия, вътрешни болести проведоха прегледи по места според заявените нужди. Прегледите се осъществиха от медици от болниците МБАЛ „Хигия“, Пазарджик, МБАЛ „Света София“, София и УМБАЛ „Медика“, Русе – които са членове на ББА, в следните населени места: Бенковски, Чорбаджийско, Крумовград, Странджево, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Чакаларево, Абланица, Вълкосел, Кочан, Сатовча, Слащен, Хаджи Димово, Цар Самуил, Ясенково, Браничево, Никола Козлево, Черник, Нова Черна, Правда, Искра, Кубрат, Дулово и Окорш.

Предписани мерки за превенция от лекарите включват хранителен и двигателен режим, рехабилитация, профилактика, лабораторни изследвания. Сред предписани мерки за лечение са стационарно лечение, оперативно лечение, редовно приемане на предписаните лекарства от лекуващия лекар, корекция на досегашна терапия.

В село Черник лекарите са регистрирали остър инфаркт. Пациентката е била насочена за спешна хоспитализация с реанимационен екип. В населеното място е отчетено, че често се неглижират по-сериозни здравословни състояния.

В Кубрат е констатирано, че има много неосигурени млади хора, които не се лекуват своевременно. В Окорш пациенти са споделяли, че нямат финансова възможност да посещават болница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари