Болни и самотни русенци остават без домашни помощници

0
Без социални асистенти
Без социални асистенти Видео: БНТ

В Русе от началото на следващия месец повече от петдесет болни и самотни хора остават без домашен помощник или социален асистент за четири месеца.

Причината за това е, че приключва проектът на Община Русе, по който се предоставяше тази услуга. Администрацията е подготвила нов, който обаче ще се реализира едва през март. Хората с различни увреждания се чудят как ще преживеят зимните месеци, предаде БНТ.

От 1 ноември 53-ма болни и самотни русенци остават без домашен помощник  или социален асистент за четири месеца. Причината за това е, че приключва проекта на Община Русе, по който се предоставяше тази услуга. Администрацията е подготвила нов, който обаче ще се реализира едва през март. Хората с различни увреждания се чудят как ще преживеят зимните месеци.

Марийка Неделчева от 23 години е затворник в собствения си дом заради заболяване на ставите и костите. Няма деца, които да се грижат за нея. Досега е разчитала на домашната помощница, която пазарувала и й купувала лекарства.

Марийка Неделчева: Тази тежка остеопороза ме докарва до едно много крайно тежко положение и съм в неведение  какво ще правя, направо съм полудяла.

Заедно с добавките за процента инвалидност, жената получава 320 лв. пенсия. Казва, че за нея е непосилно да си наеме помощница, на която да плаща.

В същата ситуация се оказват още 52- ма болни и самотни възрастни хора. От Община Русе обясниха, че веднъж са удължавали проекта с година и един месец, но за повече няма средства. Те препоръчват на хората да използват услугите на Домашния социален патронаж, докато започне следващият проект през март 2016-та година.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари