Бойко Борисов: Ципрас и Рюте ми казаха: “Говориш като Тръмп, но сърцето ти е с Меркел, като европеец”

0
Интервю на Илиана Беновска с министър-председателя Бойко Борисов
Интервю на Илиана Беновска с министър-председателя Бойко Борисов

Интервю на Илиана Беновска с министър-председателя Бойко Борисов, направено на 26 септември 2018 г. в Ню Йорк по време на 73-та сесия на Общото събрание на ООН.

Илиана Беновска: Каква е бъдещата геополитика на България в карето, претенциите на Тръмп към Европа, исканията на Ердоган и също отстояване правата на Иран? Каква е бъдещата геополитика на България?

Бойко Борисов: Нашата външна политика винаги се е основавала на основните принципи на добросъседство, толерантност, и етническа, взаимно разбирателство и отчитане правата и интересите на всяка една от държавите. Разбира се, даже вчера Ципрас и холандският премиер Рюте щегувайки се с мен ми каза – „всъщност ти това, което говориш, е това, което говори Тръмп, а иначе сърцето ти е с Меркел, като европеец“. Винаги за мен България е била на първо място, затова опазването на границите, независимо от препоръката, която имаме, да намалим бюджета за опазване на границите от комисията, мисля, че ние няма да го направим, защото в момента имаме модел как трябва да се пази външна граница на ЕС. Така че направихме всичко възможно хората да го знаят и сега тук, когато бяхме на приема на Европейския съвет, всички, които ме виждаха от колегите – и комисарят Хан, и Хашим Тачи, и бившия премиер, сега външен министър на Словения казаха – такова председателство, толкова добро за Балканите, толкова добро за Европа не е имало. Така че колкото и в България някои да се опитват да не зачитат успехите на България, всички започват с благодарност. Така че нашето геостратегическо положение е такова, че трябва да успяваме да пазим баланса със съседите, които имаме и по море, и по суша разбира се, но в същото време никога да не забравяме нашата европейска и натовска идентичност. По отношение на НАТО, нашите съюзници нямат абсолютно никакви, и от срещата ми с еврейските организации, за колегите, които закъсняха, ще кажа, просто България е пример и за партньор прогнозируем, силен с всички учения, с всички бази, с всички подготовки, които правим с отделните въоръжени сили с участието на много държави. Това и от Столтенберг, и от всички колеги тук се отчита. Много е сложен балансът, просто виждате, настрението е много изострено. Брекзит и Великобритания е тема, която тревожи абсолютно целия ЕС. В същото време нападките, които има срещу Германия и дори това, което се случва там. И аз се надявам най-после там да разберат, че миграционния поток как се спира, как се регулира, имат модел и той е в България. Така че продължаваме и утре, и вдругиден нататък. Нашата реч е в петък, ще имаме няколко важни срещи дотогава и ще ви информираме.

Илиана Беновска: Как отчитате отсъствието на Путин?

Бойко Борисов: Той е бил преди 2-3 години. Има три нива на представяне – президент, премиер, външен министър. Имаше някои държави с президент, премиер и външен министър заедно, като Австрия. И канцлерът Меркел я нямаше, но те си знаят, всеки си има своето обяснение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари