Бойко Борисов събира коалиционните партньори за партийните субсидии

0
Поискал съм статистика за целия преход и когато ви дам графиката, ще видите, кои години буквално са загубени за България по време на прехода
Поискал съм статистика за целия преход и когато ви дам графиката, ще видите, кои години буквално са загубени за България по време на прехода

Премиерът Бойко Борисов събира коалиционните партньори във вторник от 9:00 часа, за да обсъдят въпроса за партийните субсидии.

За свикването на тъй наречения "голям" коалиционен съвет обяви самият той пред медиите в Брюксел.

Борисов припомни, че е възложил на ръководството на ПГ на ГЕРБ и на финансовия министър да разговарят и с ОП, и с Воля, както с ДПС, но това не се случи. По думите му коалиционните партньори от ОП са реагирали правилно, като са настояли за консултации с ГЕРБ.

„Ревност в предложенията, кой колко пари да похарчи в държавата, за да станат безплатни колкото може повече неща - всички партии имат подобни предложения. По-малко са предложенията как да съберем повече приходи в държавата. А това правим ние, в правителството – как да привлечем повече инвеститори, как да се вдигне Брутният вътрешен продукт“, отбеляза министър-председателят Борисов, попитан от медиите за партийните субсидии.

„Поискал съм статистика за целия преход и когато ви дам графиката, ще видите, кои години буквално са загубени за България по време на прехода и сега, в последните години как е“, добави Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ не отмина и обвинението на БСП, прозвучало в декларация на Корнелия Нинова от парламентарната трибуна, а именно - че са подменили парламентарната република, мнозинството и са употребили волята на гражданите за партийната субсидия. Премиерът напомни на социалистите, че те самите две години са мълчали по въпроса за референдума.

"Те не могат да си решат въпроса дали са дали оставки, защото и там много говореха, а се случи пълен обрат. Не им прави чест, защото мислех, че с близо 10 процента разлика, трябва да си дават сметка. Аз се съобразих с коалиционните си партньори и ще забавим решението с една седмица. На този съвет ще отстоявам този 1 лев, а какво ще решат другите партии, е тяхно решение. Това е демокрацията", заяви премиерът.

Министър-председателят Борисов отговори и на въпрос за преговорите със САЩ за покупката на новите изтребители. „В момента военно министерство получи оферта от Съединените щати, обсъждат я, водят финални преговори, и тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета съответно, ще се дадат тези пари от резерва, който имаме“, разясни премиерът.

"В неделя, в 18 часа, план Б" - така коментира Борисов хода на преговорите за постовете на върха на ЕС. "Никой от тримата водещи кандидати не получава мнозинство", обобщи той. Премиерът каза още, че партията, която е победила на Европейските избори, следва да излъчи председателя на ЕК.

"Всичките партии признават, че техният шпицен кандидат не може да събере необходимата подкрепа, за да бъде гласуван в парламента", коментира още премиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари