Бойко Борисов няма намерение да води борба срещу корупцията в България

1
„Това, което е казал Борисов, е лъжа", каза новият кандидат за правосъден министър на България
„Това, което е казал Борисов, е лъжа", каза новият кандидат за правосъден министър на България

Моника Маковей е готова да стане правосъден министър на България. Бившият министър на правосъдието на Румъния призна, че би приела да стане правосъден министър на България, но никой не я е потърсил досега. Според Маковей, която е известна като „румънско чудо“ в борбата с корупцията по високите етажи на властта, политиците трябва да бъдат разследвани. Препоръките й са насочени главно към това на първо място България да си намери правилна фигура за прокурор и политик, независими твърд човек, който няма да се поддаде на натиск, корупция и шантаж. Преди месец Маковей се обяви в европарламента срещу отпадането на унизителния мониторинг над България и Румъния. Според нея, падането на миниторингът щяло да действа демотивиращо на властта.

Моника Маковей разказа за дългата си борба с корупцията. „Когато Траян Бъсеску ме покани за министър, мотивите му бяха, че съм надпартиен човек и никой от политическата класа няма да ме моли за услуги. Така приех поста. Дотогава в Румъния нямаше политическа воля за борба с корупцията, имахме специализирана агенция, но тя не се занимаваше с висшите етажи на властта, а с кондукторите по влаковете и студентите, които се возеха без билети. Създадохме специална структура, направихме случайно разпределение на делата“, спомня си първите стъпки Маковей.
Впоследствие създадохме една нова агенция, която обследваше политици от всички политически партии, променихме законодателството и конфликтът на интереси стана престъпление в Румъния.“

Бойко Борисов няма намерение да води борба срещу корупцията в България, до това заключение достигна в Маковей. Тя бе помолена да коментира казаното от българския министър председател в друго интервю – пред бТВ преди две седмици: „На Румъния ще й видите правосъдната система. Бях там, видях – нищо не се случва, различно от гонения политически“.

„Лъжа. Пълна лъжа“, отсече Моника Маковей по повод тези думи. Тя се аргументира с факта, че в Румъния се разследват политици от всички политически партии и в повечето случаи доказателствата се огласяват, особено когато делото стигне до съда, до задържане, обиск.
„Така хората виждат, че има доказателства. Тук не става въпрос за някаква политическа мъст – сигурна съм, че така се оправдават и политиците в България„, заяви тя.

 „Това, което е казал Борисов, е лъжа. Най-ефективно би било да се хване за работа и да направи така, както направихме ние в Румъния. Трябва да спрат да крадат, да спрат корупцията и финансовите измами, прането на пари. Политиците трябва да спрат да го правят, а тези, които са го правили, да бъдат наказвани“, каза тя. „Това, че Бойко Борисов го е казал, е лош знак, това е знак, че няма намерение да води борба срещу корупцията в България“, подчерта Моника Маковей.

Източник: PLANB.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари