Бойко Борисов: Никога светът не е бил под такава заплаха като сега

0
Настоявам всички да се върнем на масата на преговорите, защото един военен конфликт ще е пагубен за света
Настоявам всички да се върнем на масата на преговорите, защото един военен конфликт ще е пагубен за света

Премиерите на България Бойко Борисов и на Руската федерация Дмитрий Медведев обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на икономиката, енергетиката, социалната сфера и туризма.

Пред журналисти в МС премиерът Борисов изрази тревога, че днешната среща е била в напрегнато за света време, когато надпреварата във въоръжението надминава това от Студената война.

"Никога светът не е бил под такава заплаха като сега, затова настоявам всички да се върнем на масата на преговорите, защото един военен конфликт ще е пагубен за света. Надявам се това да се случи и съм готов за съдействие", каза Борисов.

Борисов посочи, че днес е било обсъдено пускането на ферибот Бургас - Новоросийск и развитие на полицейското сътрудничество във връзка с голямата численост на руски туристи у нас. Говорихме и за засилване на взаимодействието между правоохранителните ни органи. Борисов изтъкна ползите от изграждането на българската част от газопровода "Турски поток" и от търсенето на пазарно решение на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

Ние с Бойко Борисов приключихме двустранните преговори, в началото на "четири очи", а след това разширихме разговорите с пленарни разговори, посочи Медведев. Набелязахме планове за бъдещето и потвърдихме и взаимно желание контактите ни да се развиват по всички посоки, каза Дмитрий Медведев. Свързвам тези големи надежди с междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, която през октомври миналата година възобнови работа. Тя ще може да анализира всичко, което става, защото не с всички страни от ЕС работят такива комисии, каза Медведев. Това е лошо, защото ако няма контакти значи има съмнение, че някой не казва всичко на другите, каза руският премиер.

Стокообменът между двете страни преди санкциите беше 5 млрд. долара, а сега е 3 млрд. долара - това са загуби на работни места и не е добре нито за България, нито за Русия, каза Медведев.

Сега разбирам как трябва да изглежда залата за пресконференция - представителите на медиите да са зад голямата маса и да се наслаждават какво става тук, каза Медведев като имаше предвид как са разположени работните места на журналистите в Гранитната зала на МС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари