Дмитрий Медведев: За последната година стокообменът между България и Русия значително се е подобрил

0
Руският премиер поздрави българската страна за националния празник
Руският премиер поздрави българската страна за националния празник

Председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев пристигна днес на двудневно посещение у нас по покана на българския премиер.

Визитата на руския министър-председател започна с церемония по официалното посрещане от премиера Бойко Борисов на пл. "Св. Александър Невски" в София, след което председателят на руското правителство поднесе венец пред Паметника на Незнайния войн.

Двамата премиери проведоха разговор на четири очи в сградата на Министерския съвет, а в момента се провежда пленарна среща на двете делегации. Борисов и Медведе направиха кратки изявления пред медиите, на които отчетоха ръст в стокообмена между двете страни.

"За последната година стокообменът между България и Русия значително се е подобрил и това се дължи на активизираните контакти", заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на протоколната среща в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС. Руският премиер поздрави българската страна за националния празник. Стана ясно, че Федерацията има крупни проекти в България и ще продължи двустранното сътрудничество в сферите на икономиката, енергетиката и туризма.

Българският премиер от своя страна заяви, че през последните години има доста теми за дебатиране. По една или друга причина това е довело и до спад на стокообмена. Борисов разкри още, че с руския си колега обсъждат пускането на нов ферибот от Бургас до Новорусийск.

По отношение на газовата сфера Бойко Борисов открои, че страната не прави нищо по-различно освен да си напълни тръбите отново след пускането на „Турски поток“. „Не виждам причина България да няма добре развита газопреносна система и добра инфраструктура“, каза още българският премиер. Според Борисов по темата „АЕЦ Белене“ ситуацията е променена, след като загубихме години и европейският съд „отсече“, че двата реактора са български и трябва да си ги платим.

От 17:15 часа, Дмитрий Медведев ще бъде приет и от президента на България Румен Радев. Държавният глава и гостът ще имат среща на четири очи, след което са предвидени пленарни разговори на двете официални делегации, пише в програмата на президента.

Във вторник, 5 март, Бойко Борисов и Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.

В дневния ред на предстоящите преговори са актуалните въпроси на двустранното търговско-икономическо, инвестиционно, научно-техническо и културно-хуманитарно сътрудничество, гласи официалното съобщение на сайта на руското правителство, предаде БНР. Очаква се да бъдат обсъдени и съвместните проекти в енергетиката.

Според публикации в руските медии "Газпром" ще транзитира най-големите обеми синьо гориво по българския участък на газопровода „Турски поток“. Освен това тръбите за разширяването на газопреносната ни мрежа ще бъдат произведени от свързаната с руския газов монополист компания.

Междувременно късно снощи руският вицепремиер Сергей Приходко е заявил, че държавната корпорация „Росатом“ е готова да се включи в търга за АЕЦ „Белене“ и да построи централата в кратки срокове. „Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ Белене“, отбелязва Приходко. По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а „Росатом“ е лидер в изграждането на атомни блокове.

Приходко също така припомня, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България. Той заключава, че веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка, добавя БНР.

Туризмът също така е в дневния ред на планираните разговори. Ранните записвания тази година показват спад от 25% на интереса на руските туристи към България.Заради посещението на Медведев МВР въвежда засилени мерки за сигурност.Екипи на полицията ще спират движението при преминаването на официалните кортежи по различно време на различните обекти, съобщават от СДВР.д като неговата кандидатура беше издигната за президент на Русия в самия край на 2007 г., припомня Дарик радио.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари