Бойко Борисов: Медиите на Пеевски имат 5% дял, всички останали са на други собственици

1
Според премиерът автоцензурата е на самите журналисти
Според премиерът автоцензурата е на самите журналисти

 Свободата на медиите в много държави е свързана с управляващите, а при нас е точно обратното - автоцензурата е на самите журналисти.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов в интервю за предаването "Шоуто на Слави" по бТВ.

Попитан защо ГЕРБ подкрепи медийния закон на Пеевски, а не предложи собствен законопроект, който да отговаря на европейските критерии, Борисов отговори, че този закон е бил подкрепен от всички парламентарни групи.

"И не вярвам към закона някой да има претенции, защото той изсветлява собствеността на медиите. Не случайно казах на вицепремиера Екатерина Захариева да покани евркомисаря, който отговаря за това, да се направи широка кръгла маса и да изясним тази тема. Защото ако медиите на Пеевски имат 5% дял - той има "Телеграф", "Монитор" и един спортен вестник, всички останали са на други собственици. И какво стана модерно в България - всеки олигарх или политическа партия си прави медия. И в един момент, ако бъде разследван за нещо, казва: "Вие ме разследвате заради медията". А други медии атакуват прокуратурата. А всички заедно атакуват правителството", посочи Борисов и заяви, че няма нищо лошо в изсветляването на медиите.

"И на Вас например никой нищо не ви е казал, а сте правили шаржове с мен, правили сте ме на маймуна, какво ли не сте ме правили. Някой някога да ви е критикувал? А когато други бяха премиери, ви завираха в дупките. Тогава нямаше ЕС и доклада на ЕК. А такъв добър доклад досега не е имало - три от шестте неща паднаха - особено в борбата с организираната престъпност", посочи премиерът.

Попитан как ще коментира това, че медиите са много внимателни откакто той е на власт и затова България е паднала в класациите по свобода на месиите, Борисов отговори, че това не е вярно. "Аз само заради една ехидна усмивка на депутат - Антон Тодоров в Нова телевизия, го накарах да си подаде оставката. Заради ехидна усмивка. Свободата на медиите обикновено и в много държави е свързана с управляващите. А при нас е точно обратното - автоцензурата е на самите журналисти от самите медии. Има медии, на които всеки ден аз съм на карикатура, всеки един анализът за мен е отвратителен. Не е честно това, което някой прави със собствените си медии, след това да го приписват на нас", коментира Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари