Бойко Борисов е направил грешка или е излъгал

0
Авиозаводът в Пловдив не е държавен
Авиозаводът в Пловдив не е държавен Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е направил грешка или е излъгал за собствеността на ремонтния завод „Авионамс“.

Това пише сайтът за разследваща журналистика „Бивол“. От медията припомнят, че преди няколко дни Борисов обяви, че авиозаводът, приватизиран при предишното му управление, вече е 100 % държавен. Това обаче не е факт, тъй като все се чака произнасяне на Софийския апелативен съд. От „Бивол“ задават въпрос – След изказването на премиера дали ще се намери съдия с кураж, който да отсъди по закон, независимо, че това решение може да противоречи на изказванията на Борисов.

Публикуваме целият текст в bivol.bg без редакторска намеса!

“Ремонтният заводАвионамс“, който се намира на територията на авиобаза Граф Игнатиево, е вече на 100% държавен.” Това обяви тържествено премиерът Бойко Борисов преди няколко дни по време на посещението си на авиобаза Граф Игнатиев. Новината бе разпространена като ударен ПР във всички медии. Борисов публично се похвали, че държавата си е върнала авиозавода, който бе приватизиран по време на неговото предишно правителство през 2012 г. Тогава бившият авиационен завод “Георги Бенковски” в Пловдив беше продаден изцяло на частни собственици, а държавата изгуби своите акции в него.

“Георги Бенковски” бе приватизиран от свързаната с КТБ “Хедж Инвестмънт България”, която на свой ред се притежава от банката и в мажоритарния си дял от “EFV International Financial Ventures Ltd” регистрирана на Британските Вирджински Острови. Предприятието се намира в списъка на стратегическите за националната ни сигурност обекти, свързани с отбраната на страната.

Заради фалита на КТБ, и задълженията на “Хедж” към банката, Авионамс бе обявен в процедура на публична продажба, като случаят е поверен на известния със серия от скандални казуси ЧСИ Стоян Якимов. Якимов на свой ред продава “Авионамс” на “Държавната консолидационна компания” /ДКК/ за близо 29 млн. лв. Собственикът на “Хедж” EFV е отстранен от процедурата, въпреки, че е предложил близо 40 млн. лв. По отношение на това наддавателно предложение, Якимов е заявил, че не е внесен задатък за участие, поради което не го е приел за разглеждане. Известният съдия и тук се е проявил с “двоен стандарт”, защото по отношение на наддавателното предложение от „Държавна консолидационна компания” въобще не е коментирал дали последното дружество е внесло задатък, а го обявява за купувач. В случая е налице нарушение на процедурата по провеждане на публичната продан, като акциите не са възложени по най-високата предложена цена.

Отделно, според пазарната оценка по изпълнителното дело, стойността на акциите е 38 594 857 лв., а 75 % от стойността им е равна на 28 946 142, 67 лв. Обявената от ЧСИ цена, от която започва проданта на акциите е 28 940 061, 38 лв. Разликата до допустимата сума е 6 081,29 лв. Само този факт е доказателство за нарушаване на закона и в грубо потъпкване на ГПК, като е занижена продажната цена за акциите. Това на свой ред нарушава масата на несъстоятелността на КТБ.

Лъжа или политическа директива?

Възторженият изблик на Борисов се оказа просто една лъжа. Към момента на нейното публично оповестяване. Лъжа, защото процедурата по продажбата на стратегическото предприятие не е приключила чисто юридически и предстои окончателно съдебно решение. Самата процедура, проведена от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов е оспорена като незаконосъобразна от собственика на акциите. Делото в момента е за решаване в Софийски апелативен съд, който трябва да се произнесе всеки момент.

Жалбата до Софийски апелативен съд, има суспензивен ефект и не позволява на Постановлението за възлагане на продажбата да влезе в сила. Твърденията, че „Държавна консолидационна компания” ЕАД е собственик на процесните акции към момента не отговарят на фактите от обективната действителност или с други думи – изявления в този смисъл са неистински и по същество представляват извънсъдебно въздействие върху съда, което води до нарушение на вътрешното убеждение на съда.

Забележете, пред колко интересна и безпрецедентна дилема се изправя цялото ни общество и силно зависимата ни съдебна система, която Биволъ разкри като политически подчинена, чрез сагата “Яневагейт”. След публичната похвала на самодържеца, че България си е “върнала” Авионамс, остава много любопитната подробност за какво изобщо е нужна съдебна власт в тази държава, освен да облича в законова форма вече взетите от Премиера ни еднолично решения!? Възможно ли е въобще да допуснем, че случайно Софийски апелативен съд ще намери някакъв кураж или съдия, който да се произнесе според изискванията на закона и решението вземе, че се окаже в противоречие на Борисовите ПР обещания!? В случая просто няма полезен ход. Или българският съд е просто една марионетка на волята на сегашния /предишен/ Премиер, или същият съд ще излезе с решение, което ще уличи Премиера-Закон в лъжа /нищожна вероятност, но възможна/. Цялата тази идиотщина обаче не отменя произнесената лъжа от Борисов /която трябва да стане истина, за да не дискредитира политическата му фигура/. Със сигурност обаче е напълно дискредитирана независимостта на съдебните ни институции и случаят няма да остане незабелязан от международните наблюдатели и ЕК.

#КОЙ кара един Министър-председател да се поставя над закона и да предрешава съдебни решения

Невероятно е, как през 2012 г. държавата, управлявана от Борисов продаде ТЕРЕМ – Г.Бенковски на частната компания и това беше “добро” за обществото ни, а през 2016 г. същият този властник на практика “национализира” политически продадените от неговото правителство активи и това отново е “добро” за обществото ни? Защо нито една медия не си задава въпросите за същността на демокрацията и разделението на властите в България, които Биволъ вади на преден план, чрез тази публикация? Цялото информационно пространство просто се задоволява да повтаря и да адмирира премиерските изцепки, без никаква сянка на мисъл или съмнение за мотивите на самоволно разполагане с държавни активи и власт преди и сега.

Една интересна подробност може би хвърля светлина върху абсурдната ситуация. С Постановление за възлагане на ЧСИ Стоян Якимов, акциите на “Авионамс” са незаконосъобразно възложени на „Държавна консолидационна компания” АД, за сумата от 28 941 111 лева. Според текста на определението на СГС, постановлението за възлагане е от дата 13.05.2016 г. Още на 10.05.2016 г. обаче медиите гърмят със заглавия от рода на: “Държавата откупи Авионамс”.

В дописките щедро се цитират отново изявления на Борисов, че държавата “е в ход да си върне” предприятието, даже до края на април. “Действаме много активно до края на месеца да върнем на държавата завода „Авионамс“, хвали се той. Видимо човекът бърза и дори формалните срокове и съдебни процедури силно го изнервят, заради което неговото желание драстично изпреварва законните норми и изисквания. До ден днешен обаче няма публикуван препис от постановлението на Якимов и не е ясно точно какво пише в него. Постановлението се намира единствено при ЧСИ и само той и никой друг може да разпореди неговото публично достояние. Премиерът обаче съвсем очевадно е знаел предварително за това какво ЩЕ бъде постановлението, за да се тиражира по медиите покупко-продажбата в аванс.

Биволъ ще публикува в подробности за действията на “независимата” съдебна система в България и действията на широко известния ЧСИ Стоян Якимов по този важен ключов казус по преразпределението на активите на фалиралата КТБ, за който плащат тежко всички български данъкоплатци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари