Не, джипке, тук не е като картичка

0
Срутища, свлачища, пропаднали шосета - милиони са изхарчени за година, за да бъдат уж укрепени
Срутища, свлачища, пропаднали шосета - милиони са изхарчени за година, за да бъдат уж укрепени

Срутища, свлачища, пропаднали шосета - милиони са изхарчени за година, за да бъдат уж укрепени

И като се сурнаха ония ми ти срутища и свлачища, край нямат. Първо се откъсна скална маса на шосето към Рилския манастир, въпреки че само седмица по-рано премиерът се похвали с похарчени близо 6 млн. лв. за укрепване на мястото: ''Искам тук да е като картичка, като дойдат хората да се поклонят на тази Света обител, да няма неизкусурено нещо'', пише Мартин Георгиев във вестник СЕГА.

Последвалото оправдание от зам.-регионалния министър Николай Нанков, който е най-честият пътник в премиерската джипка, затвърди усещането, че изхарчените пари са отишли на вятъра. Оказа се, че укрепването на свлачището няма Акт 15, а вече се налага да бъдат дадени още милиони за допълнително обезопасяване на пътя. "В момента обаче премисляме последващи действия по отношение на премостване на пътния участък. Този целият скат над 500 метра над нас при подобни геодинамични процеси, подобно преовлажняване, едва ли би могъл да бъде така трайно укрепен в рамките на този проект с този тип дейност", призна Нанков.

Дни след това изказване пропадна и пътят за Банско в района на с. Места. "Днес една колежка в парламента говорила за пътя за Рилския манастир. Този път тук не сме го правили ние, а е правен от комунистите !", рече Борисов пред пиара си, докато го излъчваше на живо от джипката. Сякаш неговото правителство не разпределя милиарди за инфраструктура, включително за рехабилитация на пътища и укрепване на свлачища, вече 10 години. След като участъкът е в лошо състояние и заплаха за шофьорите, защо не е бил ремонтиран толкова време, че да се стигне до пропадане? Комунистите ли щяха да поемат отговорност, ако инцидентът беше взел жертви? 

Опасността е реална

Тези дни паднаха камъни на железопътните релси между Якоруда-Аврамово и Люляково-Дъскотна, като по двете направления бяха спрени пътническите влакове. На АМ "Струма" имаше две срутвания само за седмица. При единия от тях земна маса се стовари върху капака на автомобил, в който е пътувало семейство с деца. 

Серия от свлачища имаше и в Кресненското дефиле. Пътят беше затворен за известно време заради тонове скална маса, паднала край Елисейна. Премиерът, както обикновено, отиде с джипката да инспектира разчистването. "Ако някой преди нас беше направил тези пътища... Могат да ме критикуват, те са направили две лентички на фона на сегашното огромно строителство в Северозапада", изтъкна Борисов и обеща правителството веднага да отпусне допълнителни 10 млн. лв. за укрепване на свлачища: "Почти всяка сряда заделяме десетки милиони за свлачища, срутища, ремонти по старите трасета. За съжаление такава е природата в България".

През годините Борисов е доказал, че най му се услажда да раздава от хазната за бетон и асфалт. Трудно е да се направи сметка колко точно средства са похарчени за подобни проекти, но само за последната година възлизат на милиарди.

В началото на 2020 г. държавното предприятие "Автомагистрали" получи с директно възлагане без обществена поръчка договор за почти 450 млн. лв. С тази сума беше предвидено да бъдат укрепени десетки пътища и скални маси, за които година по-късно виждаме правителството как отпуска нови милиони. Липсва елементарен отчет за похарченото до момента, а за "Автомагистрали" има обосновано съмнение, че разпределя парите към строителни фирми, близки до властта. Разбира се,  без обществени поръчки. 

Държавното дружество отказа на "Сега" да предостави по ЗДОИ информация за изпълнението на три договора с АПИ - два за строителството на автомагистрала "Хемус" и един за укрепването на 74 свлачища. "Сега" поиска да получи достъп до всички последващи контракти, сключени от "Автомагистрали" с външни изпълнители, но дружеството отказа заради категоричното несъгласие на тези трети лица. Едно от малкото свлачища, по което има публична информация "Автомагистрали" да е работила - това при Рилския манастир, се активизира преди дни. 

За всички е ясно, че държавната фирма няма техническия капацитет да работи по всички дейности, които ѝ бяха възложени еднолично. Затова тя плаща милиони левове за хора и техника. "Разбира се, където липсват експерти, механизация и материали, дейностите се извършват и чрез наем на техника. Затова има договори, това го прави самата компания. Всичко е напълно прозрачно и антикорупционно, "Автомагистрали" няма подизпълнители, тя наема техника и специалисти", призна миналата седмица зам.-министър Нанков, пропускайки, че законът не позволява да се работи с подизпълнители, когато директно се възлага поръчка на публично дружество.

"Всичко е антикорупционно" е оксиморон, особено когато става дума за пътищата на страната. Всеки компромис с качеството на изпълнението на такива проекти е потенциален риск за потребителите на транспортната ни система. През годините има не малко случаи, когато някой "наш и читав" не си е свършил работата, а е усвоил парите. 

Корупцията убива

Видяхме това само преди 2 години, когато 20 души загубиха живота си при тежкия инцидент с автобус край Своге. На съд за трагедията отиват 8 души, сред които и двама бивши шефове в Агенция "Пътна инфраструктура" - Светослав Глосов и Дончо Атанасов. Разследването установи вина не само у шофьора, който е карал с превишена скорост, но и на пътния строител, рехабилитирал пътя няколко години по-рано. Заради некачествено изпълнение коефициентът на полируемост на платното e само 28% при изискване не по-малко от 50%, като това е спомогнало за катастрофата.

С други думи, платена е такса "корупция". Няма как по друг начин възложител и строителен контрол да си затворят очите за недовършения ремонт на пътя за Своге. Още повече че лично премиерът и правителството са били уведомени за лошото състояние на участъка, става ясно от писмо на община Своге до Бойко Борисов и тогавашния регионален министър Николай Нанков няколко месеца преди злополучния инцидент. В него се казва, че въпросният път е "с множество пропадания, дълбоки дупки и компрометирани съоръжения". Прокуратурата обаче не посмя да стигне по-високо от АПИ, а Нанков бързо беше прибран на зам.-министерското кресло, уж далеч отговорност. А той, изглежда, е опериран от гузна съвест.

Човекът, който само преди 2 години подаде оставка заради тежката катастрофа, днес е разнасян от Борисов на задната седалка в джипката, откъдето раздава пари за инфраструктура. Самият Нанков пък очевидно харесва ролята си. "През джипа на премиера светът се вижда по друг начин. Хубавото на политическа партия ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов е, че през джипката решават проблемите на хората", каза Нанков пред БНТ. Докато държавните чиновници гледат през розови очила, държавата и нейните пътища се рушат върху главите ни.

В същото време българинът издържа с данъците си тази продължаваща вече две години правителствена пропаганда през джипа на НСО, който Борисов има за свой. Вместо да отговаря на журналистически въпроси, той води монолози на живо във фейсбук канала си, докато пиарите му суфлират. На въпрос на bTV защо обиколките му из страната все по-рядко са пред журналисти, премиерът отговори: "Не каня медии вече, има много зависими журналисти, изпълняват поръчки". 

Това вече е досадно, докато рязко не стане тъжно. Когато хора загубят живота си по българските пътища заради поредното свлачище или лошо ремонтиран път, защото парите са откраднати. Тогава джипката ще се обърне. А зам.-министър Нанков лесно може да се окаже в позицията на бившия екоминистър Нено Димов, който лежа в ареста месеци наред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари