Бой за всяко място в листите трови ПП - ДБ

0
В Русе загряват представители на двете формации. За кандидат на ПП се спряга бившата депутатка Рена Стефанова
В Русе загряват представители на двете формации. За кандидат на ПП се спряга бившата депутатка Рена Стефанова Снимка: Фейсбук

9 дни преди крайния срок за ЦИК дори нямат яснота дали ще играят заедно, или ще правят коалиции само по места

Спорове за всяко място, независимо дали е за кандидат за кмет, или за общински съветник, все още разделят “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

9 дни преди крайния срок, в който партиите и коалициите трябва да се регистрират в ЦИК за участие в местните избори, двете формации продължават да нямат яснота как ще се явят - заедно в национална коалиция или ще си партнират само в определени общини, отбелязва вестник 24 часа.

Напрежението между ПП и ДБ продължава да е много силно, а боят е буквално за всяко място в листите, разкриха запознати. Стигнало се е дотам двете формации да си мерят електоралното присъствие във всяка община като аргумент кой колко избираеми места за общински съветници да има.

Преговорите продължават, като част от работната група от страна на ПП били Лена Бориславова, която е в напреднала бременност, Калина Константинова и Настимир Ананиев, а от ДБ - Ивайло Мирчев и Кристина Петкова.

Единствено в София от ПП и ДБ вече са издигнали общ кандидат - Васил Терзиев.

В повечето от останалите областни градове и двете формации имат свои фаворити и все още спорят в кой град кого да издигнат.

Като най-драматична и дори патова описват депутати ситуацията в Бургас. Там от ПП вече издигнаха коалиционния си партньор Константин Бачийски. Водената от него партия СЕК даде регистрацията си за първото явяване на “Промяната” на избори през 2021 г. и беше мандатоносител на правителството на Кирил Петков.

От ДБ обаче не приемат Бачийски, а Ивайло Мирчев дори вече обяви през фейсбук, че техният кандидат ще е депутатът Димитър Найденов.

“Има напрежение, доколкото съответните партии държат на своите кандидати. Самите кандидати са амбициозни личности, които също искат да опитат за кмет, имат амбицията да управляват Бургас. Това прави нещата доста трудни, но въпреки това се надявам да има обединена кандидатура”, коментира преди дни депутатката Даниела Божинова.

Тя призна още, че дори и да се стигне до обща кандидатура, трудно ще бъде съставена евентуална обща листа за общински съветници. “ПП държат да имат повече и по-предни места в листата, въпрос на договаряне”, повдигна завесата от кухнята на преговорите Божинова, която е депутат от квотата на ДБ.

Трудно ще бъде постигнато разбирателство и в Пловдив, където и двете формации имат свои кандидати.

Там от “Промяната” не приемат кандидата на ДБ Манол Пейков. Издателят и настоящ депутат влезе в НС с 4435 лични преференции и стана известен с акциите си в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна, като изпрати там дори генератори за ток.

Хората на Кирил Петков обаче са си харесали преподавателя по математика и информатика в Пловдивския университет проф. Ивайло Старибратов. Той беше директор на Математическата гимназия и е сочен за безспорна фигура в града. Беше в листата за общински съветници на ДБ през 2019 г. и депутат в 46-ото НС от същата формация, но не е член на нито една от партиите в дясната коалиция.

Ако в крайна сметка между ПП и ДБ се постигне съгласие Старибратов да е кандидат за кмет, то Манол Пейков ще е водач на листата за съветници, разкриха запознати.

Отделни кандидати двете формации имат засега и за други областни градове.

Във Варна откъм ПП се спряга името на бившия областен управител от кабинета “Петков” Благовест Коцев. Според запознати кандидатурата му не срещала одобрение от самия Кирил Петков, но местната структура на “Промяната” държала на него. Окончателно решение все още няма.

От ДБ пък в морската столица спрягат името на Стела Николова, която е и дългогодишен общински съветник. В момента тя е депутат, като влезе в парламента с над 3800 преференции.

В Русе също загряват представители на двете формации. За кандидат на ПП се спряга бившата депутатка Рена Стефанова, която е работила дълги години с бившия транспортен министър в кабинета “Петков” и собственик на “Еконт” Николай Събев. От ДБ загрява депутатът Иван Белчев. В дунавския град се говори, че дори и да имат отделни кандидати, ПП и ДБ може би ще се явят с обща листа за съветници.

Същата е ситуацията и в Кърджали, където двете формации са се разбрали за обща листа, но още нямат кандидат за кмет.

В Стара Загора също още бистрят каква да бъде формулата за изборите. “Преговорите не са финализирани, полагат се усилия да се явим заедно”, призна шефът на общинарите от ДБ там Димитър Чорбаджиев.

Запознати разкриха, че от “Промяната” са взели решение да не подкрепят настоящия кмет на Перник Станислав Владимиров за нов мандат, след като ГЕРБ публично застана зад него.

17 партии и 3 коалиции вече са подали документи в ЦИК, стана ясно пък във втория ден от регистрацията за изборите на 29 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари