Богдан Милчев: Имаме план, който да намали жертвите по пътя

0
Корупционните проблеми са много по-дълбоки от "катаджията на улицата", смята той
Корупционните проблеми са много по-дълбоки от "катаджията на улицата", смята той Снимка: Институт по пътна безопасност / Фейсбук

Според него основният проблем е, че правителството отказва да поеме отговорността за това, което се случва по пътищата

Няколко са факторите, които водят до трагичния инцидент на улиците "Гурко" и "Шишман" отпреди дни. Освен слабата светлина на фаровете, безконтролната скорост в "Зона 30" и алкохолът в кръвта на водача има и още нередности. Това каза в ефира на Радио София Богдан Милчев - шеф на Института по пътна безопасност.

"Ние имаме проблем при всяко едно пътно транспортно пътешествие по всички компоненти на транспортната ни система. И техническа изправност, и контрол, и организация, и обучение, и алкохол. Всичко е на куп при всяко едно пътно транспортно пътешествие", обясни той. Според него основният проблем е, че правителството отказва да поеме отговорността за това, което се случва по пътищата.

Пътят за постигане на по-малко инциденти, според Богдан Милчев, не е в емоционалната реакция пост фактум, а в ясната визия за управление.

"Ние, от Института по пътна безопасност, сме готови, имаме план, който още пъравата годиина да намали жертвите между 50 и 100 човека и да поемем отговорността за това, което се случва по нашите пътища", казва още председателят на управителния съвет на института.

Три са точките, по които планът предвижда да се работи:

  • справяне с корупцията на всички нива
  • допускане на извънсистемен контрол, така че обществото да може да оказва натиск върху дейността на институциите
  • промени в Закона за движение по пътищата.

Според него корупционните проблеми са много по-дълбоки от "катаджията на улицата".

"Имаме много по-тежки проблеми с безопасната инфраструктура, с взимането на шофьорските книжки, с обучението. Навсякъде, по цялата верига, това е една хранителна верига, с която се хранят безброй юристи, адвокати, НПО-та, държавни служители и всичко това е пропито с кръвта на нашите роднини, на нашите приятели", казва още Богдан Милчев. Той добавя, че на пътищата в България е 2,5 пъти по-опасно отколкото в Европа, въпреки че броят на жертвите е намалял в сравнение с преди 10 години.

Темата "алкохол и наркотици" нарочно се държи на преден план, въпреки че инцидентите с водачи под въздействието на алкохол и наркотици са едва 20-25 от общо 500 годишно, казва още шефа на Института по пътна безопасност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Георги
    Най-добре е да си оправите пътищата,маркировката и осветлението.А не да търсите проблема къде.Той е в самите вас
  • 4
    1
    ...
    Имате един гол мизерен продажнически Х*Й !!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари