Богдан Милчев: Имаме корупция на най-ниското ниво в АПИ

1
Истината е, че нашите пътища не отговарят на стандартите
Истината е, че нашите пътища не отговарят на стандартите Снимка: СБА

Истината е, че нашите пътища не отговарят на стандартите

Това каза в предаването "Денят на фокус" на радио "Фокус" инж. Богдан Милчев от Институт за пътна безопасност.

"Ние се движим и по европейските пътища и виждаме разликата и в маркировката, и в асфалта, и в мантинелите, и в осветлението – във всички компоненти нашите пътища отстъпват на европейските. Проблемът е свързан с това, че имаме корупция на най-ниското ниво в Агенция "Пътна инфраструктура", допълни той.

Най-големият проблем в момента според инж. Богдан Милчев е, че дори на ниво министър не се вижда желание за справяне с този проблем, наречен "корупция": "Ние поискахме от министър Цеков да даде публичност за възлаганията и дейностите на АПИ по поддръжката на нашите пътища. И те ни саботираха и отказаха. Управителният съвет на АПИ е абсолютно неспособен, дори и да иска да се справи с цялата тази ситуация вътре в самата агенция, тъй като не е подготвен. Ние не вярваме на този подход. Докато не се появи в България министър, който да допусне извънсистемния контрол ясно и еднозначно, няма как да се случат нещата", каза още той.

Според инж. Богдан Милчев проблемите на пътищата в България могат да се оправят ако има добра организация на дейността по управлението на пътищата: "Сегашната структура на АПИ е изчерпана. Необходимо е АПИ заедно с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да се обединят, да се създаде една Българска транспортна организация по модерен европейски начин и да има двустепенно управление: Надзорен съвет, в който да влязат тримата министри: на Регионалното, на Вътрешното и на Транспортното министерство, плюс обществени организации; и Управителен съвет, който на оперативно ниво да започне да управлява, и да бъде отворена дейността на АПИ, не да я крият. Така че всеки който разбира и има интерес, да влезе в сайта на АПИ и да види, и да може да се самокоригира самата система. Трябва да се смени организацията на работа".

"За съжаление в България когато някой става министър, си мисли, че от него започва всичко и с него ще свърши всичко, и всичко се започва отначало, - сподели с горчивина инж. Богдан Милчев и даде за пример министър Андрей Цеков – става министър и отменя всички собствени поръчки на Шишков и създава нови правила. Шишков като стана министър направи същото. Тях ги интересува единствено и само да раздадат парите и обществените поръчки, не ги интересува качеството на пътя. Няма да има министър в България, който да направи проби и да каже, че пътят е некачествен, и то да ги направи законно тези проби. Те не искат да направят реални проверки, защото те не са готови да проведат тази война с корупцията, и със строителните фирми и т.н.", заключи инж. Богдан Милчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Ф16
    Да бе,чичака с лопатата гепи асфалта,що говориш глупости всеки знае къде изчезват парите от поръчките,и колко остават за ремонта.Ай сиктир и глупости
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари