БНБ спира да глобява медиите

0
Ръководството на БНБ предлага да отпадне текстът от Закона за кредитните институции, който дава право на централната банка да глобява медии
Ръководството на БНБ предлага да отпадне текстът от Закона за кредитните институции, който дава право на централната банка да глобява медии

Ръководството на БНБ предлага да отпадне текстът от Закона за кредитните институции, който дава право на централната банка да глобява медии за "невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея".

Мотивът на БНБ е, че такъв текст е в противоречие с мандата на централната банка и основните принципи на упражняване на ефективен банков надзор, съобщава в днешния си брой "Капитал Daily".

Изданието припомня, че текстът досега никога не е прилаган и не е стигал до съдебна зала. За физически лица санкциите могат да достигнат 20 хил. лв., а за юридически - до 150 хил. лв.

Предишното ръководство на БНБ дори настояваше да се криминализира разпространяването на заблуждаваща и невярна информация. Това стана непосредствено след кризата с Първа инвестиционна банка през лятото на 2014 г., когато имаше подозрения за умишлено разпространявани слухове, целящи атака спрямо банката.

Сега в по-спокойна обстановка и с друг гуверньор управителният съвет на БНБ (от който мнозинството са същите като през 2014 г.) явно мисли по различен начин и е решил, че не само няма нужда от криминализиране, но и от санкции за говоренето за банки. С това за финансовите журналисти би отпаднало едно притеснение при работата и като цяло би трябвало да им позволи да са по-критични при отразяването на процесите в банковата система, посочва изданието.

Най-близко до употребата на текста централната банка беше през 2012 г., когато тя получи жалба от четири банки срещу поредица от статии в сайта "Биволъ", базирани основно на изтекли грами на американското посолство и наричащи ги "гнили ябълки". Банките бяха Инвестбанк, ПИБ, ЦКБ и обявената в несъстоятелност КТБ, която беше затворена на 20 юни 2014 г.

Текстът присъства още от приетия през 1997 г. Закон за банките и е реакция на банковата криза, при която вестници директно бяха ползвани на атаки срещу банки.

В повечето държави банките нямат специален статут и не се ползват от подобна защита от централната банка, като могат, както и всяко друго лице, да се защитават срещу клевета по съдебен ред.

Източник: КАПИТАЛ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари