Близо 60 процента от българите не искат въвеждането на еврото у нас

3
Освен това 65 процента са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута. Това може би e един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция
Освен това 65 процента са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута. Това може би e един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция

Близо 60 процента от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната

Петдесет и осем процента от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната. Това показва проучване, изготвено от агенция Тренд, специално за финансовия форум "NEXT DIFI 2021", организиран b2b Media за пета година, информира БТА. 

Допитването е проведено през септември 2021 г. и сочи, че едва 21 на сто от сънародниците ни одобряват смяната на лева. Също 21 на сто са отговорили, че не могат да преценят.

Допитването включва и детайлни въпроси, свързани с еврото и последиците от неговото евентуално приемане като национална валута. По два от тях има категорично изразена позиция на мнозинството от запитаните - 71 на сто смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените в България. Освен това 65 процента са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута. Това може би e един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция, считат от агенция Тренд.

Двадесет и седем процента от запитаните смятат, че страната ни е задължена да влезе в еврозоната, но 44 на сто не са съгласни с това заключение.

Близки са мненията по въпроса дали страната ни ще се интегрира по-пълноценно в ЕС с въвеждането на еврото, но все пак над 40 процента считат, че това ще се отрази по-скоро негативно на българската икономика. Само 15 на сто от попитаните са съгласни с твърдението, че присъединяването ни към еврозоната ще намали лихвите по кредитите, 46 процента смятат тъкмо обратното, а 39 процента не могат да преценят.

На по-обобщаващия въпрос "Според Вас лично как ще се промени България при приемане на еврото?" 19 процента отговарят "към по-добро", 47 на сто - "към по-лошо", 15 процента са на мнение, че нищо няма да се промени, а 19 на сто остават без ясна позиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари