Арестуваха жени, танцували на обществено място в Техеран

1
Ислямският закон в Иран забранява танците на мъже с жени или танците само на жени на обществени места
Ислямският закон в Иран забранява танците на мъже с жени или танците само на жени на обществени места

Ислямският закон в Иран забранява танците на мъже с жени или танците само на жени на обществени места

Две млади жени бяха арестувани в Иран след публикуването на видеоклип, в който те танцуват, за да отпразнуват настъпването на персийската Нова година, съобщи днес местна медия, цитирана от Франс прес.

През последните дни видеоклипът, в който двете млади жени танцуват близо до площад "Таджриш" - популярно място в северната част на Техеран, стана популярен в социалните мрежи.

"Прокурорът на Техеран е разпоредил ареста на две жени, които са нарушили социалните норми, танцувайки на площад "Таджриш", съобщи информационна агенция Тасним.

Двете млади жени са били маскирани като Хаджи Фируз - фолклорен персонаж, облечен в червено, чиито танци и песни възвестяват настъпването на Норуз - иранската Нова година, която тази година започва на 20 март, информира БТА.

Ислямският закон в Иран забранява танците на мъже с жени или танците само на жени на обществени места, посочва АФП.

През последните месеци в Иран се разпространиха множество видеоклипове на жени, танцуващи на обществени места, особено в метрото, след протестното движение, което разтърси Иран в края на 2022 година след смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини, арестувана от нравствената полиция за неспазване на строгите правила за облеклото на жените в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    до 1
    Народ като нашия, доколкото изобщо сме народ, който не уважава собствените си писани и неписани закони, няма начин да уважава правото на други народи да имат своите си писани и неписани закони. :(
  • 1
    1
    Де да знам
    Сега, Иран си е самостоятелна държава, с нейните закони, порядки и обичаи. Ами като си в Иран - прави като иранците. Дразня се като започнем да коментираме чужди култури през собствената си призма. Нещо не съм чувал иранците да коментират нашите 12-годишни друсалки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари