Близо 2000 българи са носители на СПИН

0
Близо 2000 българи са носители на СПИН

Носителите на вируса, водещ до развитието на СПИН, у нас са 1943 души. Това показват данни на Прог­рамата за превенция на заболяването към 29 юли 2014 г, пише "Монитор".

Регистрираните нови ХИВ серопозитивни лица от началото на годината са 113 души”, съобщи старши експерт от отдел “Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ-Смолян Деница Иванова. По думите й тревожен е фактът, че в близо 27% от новите случаи ставало дума за млади хора на възраст под 29 години. “Близо 90% от новорегистрираните с ХИВ инфекция в България са се инфектирали по сексуален път”, уточни тя в интервю за радио “Фокус”.

Иванова припомни още, че в последните години се запазва тенденцията броят на мъжете вирусоносители да е близо четири пъти по-висок от тези на жените. Почти всеки втори се е заразил при хетеросексуален контакт, а около 42% – след интимни преживявания с хомо- или бисексуален партньор. Едва 10% са се инфектирали при инжекционна употреба на наркотици, като този процент продължава да намалява.

Иванова допълни, че географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градове като София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Пазарджик, Русе, Видин, Габрово и Хасково.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари