Благой Емануилов: Австроунгарският консул в Русчук е ръководел следенето на Левски

0
Властите на Турция и Европа много добре са знаели, кой подготвя революция против техните интереси
Властите на Турция и Европа много добре са знаели, кой подготвя революция против техните интереси

"Васил Левски е заловен заради следене от турските тайни служби, а не заради предателство."

Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Благой Емануилов, автор на книги с историческо изследване за Апостола. По думите му Дяконът е бил под постоянно наблюдение.След първата обиколка на Левски за създаване на тайни революционни комитети и в началото на втората вече е имало заповед за задържането му.

По-малко от месец след като Левски е започнал първата обиколка подир него има агент. Дали е бил с фес или европейска шапка не е от значение, важното е, че той знае къде ходи Левски, какво говори и прави. В началото на юни той е в Сопот и е заловен. Васил Левски сам разказва за това залавяне. Той разказва, че е бил хванат от заптието, но се е отървал и само палтото му е останало в ръцете им“, разказа Емануилов.

Благой Емануилов каза още, че историците описват много случаи, в които лица, които приличат на Васил Левски или носещи името Васил Иванов са задържани.

Когато е заловен Димитър Общи и е разпитан, той не е издал Апостола, но споменава имената на председателя на ловешкия революционен комитет Марин Поп Луканов и на помощника му – Димитър Пъшков.

Не след дълго двамата са заловени.

Властите на Турция и Европа много добре са знаели, кой подготвя революция против техните интереси, каза още той и добави, че именно заради това Апостолът е заловен на 27 декември в Къкринското ханче.

Според него ръководител на тази операция е Австроунгарския консул в Русчук.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари