Бизнесът плаща 60 000 лева, за да има ток

0
Отнема 269 дни, за да се върже фирма към ел. мрежата
Отнема 269 дни, за да се върже фирма към ел. мрежата Снимка: Красимир Юскекелиев

Присъединяването на предприятие към електропреносната мрежа преминава през 7 процедури, отнема около 9 месеца (269 дни) и струва 60 222 лв. на бизнеса, сочи анализ на Министерството на икономиката.

Проблемът с тромавата процедура за прокарване на ток често се поставя от бизнеса на дневен ред. В ежегодното проучване на Световната банка Doing Business 2018 страната ни е на 141-во място в света по показателя “Свързване с електрическата мрежа” и за година пада с 37 позиции.

В първата процедура се сключва предварителен договор с електроразпределително дружество (ЕРП). Във втората процедура фирмата трябва да направи проект на вътрешното захранване, който се съгласува с ЕРП-то, ДНСК и общината, за да бъде дадено разрешително за строеж. В третата процедура се подписва договор с общината за възстановяване на тротоарна настилка и се депозират пари като гаранция за качество на възстановителните дейности. Четвъртата процедура е по сключване на договор за присъединяване с ЕРП-то, за да започне същинската работа. Петата процедура включва изкопни дейности, полагане на кабели и осъществяване на връзка с електропреносната мрежа – 84 дни. Разходите за тази дейност са 52 185 лв.

Шестата стъпка е сключване на договор за продажба на електроенергия. Седмата процедура е за монтаж на електромер и предоставяне на достъп до електричество.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари