До 60% по-високи цени на тока за фирмите без договор на свободния пазар

0
Увеличението влиза в сила от 1 юли 2021 година
Увеличението влиза в сила от 1 юли 2021 година Видео: Канал 3

"При извеждане на свободния пазар на ток се дават допълнителни възможности на конкуренция, по-добри възможности на договаряне, но и крие рискове – непредсказуемост, регулираните цени се заменят с конюктурни, които могат да се менят всеки ден".

С тези думи започна участието си в предаването "Икономика и бизнес" по Канал 3 Камен Колев, съветник на председателя на Българската стопанска камара.

"Очакванията са по-голямата част от фирмите да останат към настоящите електроразпределителни предприятия, но вече като носители за лицензи за търговия, до 10 септември се подават молби за смяна на доставчика", допълни гостът.

"От 1 юли 2021 г. когато свършва преходният период, ако малките и средни фирми не са сключили договор на свободния пазар, а са останали към ЕРП-тата, като крайни снабдители, те ще преминат автоматично към доставчик от крайна инстанция, а цените ще са доста по-високи – поне 50-60 % по-високи от тези на свободния пазар", сподели експертът.

"Всеки един месец до 10-то число може да се подаде молба за преминаване към свободния пазар на ток. Отпада ролята на КЕВР да прави социална политика с цените. 50-60 лв на мегаватчаса е цената в кризата, причинена от пандемията. Тенденцията е да се връщат цените", заяви Колев.

"Типовият договор е стандартен, цената се договаря, не съдържа рискове за предприятията. Около 100 търговеца ще предлагат информиране с условията и офертите на свободния пазар. Ще има трудности да се прецени кое е изгодното. Офертата трябва да бъде съобразена с профила на неговото потребление. В началото очаквам фирмите да искат да сключат дългосрочни договори на изгодни цени, търговците ще поемат риск, затова може би ще се заложи на умни електромери, за да не се плаща допълнителна премия", обясни той.

"До 2025 г. трябва да стане либерализацията. Основното препятствие е неготовата стратегия за защита на енергийно бедните. Целта е по-ниска цена на тока за всички", завърши Камен Колев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Преди време реших да тичам всяка сутрин по 30 минути. Ако някой ден пропусна, на следващият ден ще тичам с 30 минути повече. Утре сутрин ще тичам до 10-ти април!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари