Бизнесът настоява ДАНС да провери саботаж ли е скъпият ток

0
С тези цени на електроенергията чакайте галоп на инфлацията, предупредиха работодателите
С тези цени на електроенергията чакайте галоп на инфлацията, предупредиха работодателите

С тези цени на електроенергията чакайте галоп на инфлацията, предупредиха работодателите

Тревогите на бизнеса заради безумните цени на тока не стихват. И вчерашната среща с премиера Стефан Янев очевидно не е донесла лъч на оптимизъм, защото работодателските организации вече искат ДАНС и МВР да се включат в решаването на проблемите, пише Сега.

"Очевидно става дума или за некомпетентност и безотговорност или това, което ние предполагаме - зловредно управление, управление в полза на определени лица и в ущърб страната, в ущърб на предприятията, на чужди интереси", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, като съобщи, че официално сезира ДАНС, МВР да разследват дали "жегата" на пазара на електроенергия, която вече се превръща в заплаха за националната сигурност, не се дължи на "саботаж, престъпление или диверсия".

Велев поясни, че говори за националната сигурност, защото вече спряха принудително "първоешелонни предприятия". Заводите спират, защото при тези цени на тока ще фалират, това е и причината за готвените протести, каза Васил Велев пред БНТ. Той предупреди и за друга опасност - предприятията, които продължават да работят, ще бъдат принудени да вдигнат цените на своите изделия заради скъпата електроенергия, а това ще доведе до галопираща инфлация.

Преди ден по време на срещата с премиера Стефан Янев работодателските организации поискаха оставките на служебния министър на енергетиката и на шефовете на БЕХ и "Марица-изток 2" заради рекордно високата цена на борсовия ток.

"Ще блокираме Българския енергиен холдинг, защото там е заровено кучето - в него и в дъщерните му дружества. Ние имаме инсталирани енергийни мощности, отколкото могат да покрият два, дори три пъти потреблението, няма обективни причини за дефицит. В същото време цената на електроенергията у нас е най-висока в целия ЕС, в цяла Европа, от началото на август", обясни Велев.

"Има оферти на борсата, които са немислими, те са направени не за да се изпълняват, а за да се манипулира борсата", подчерта председателят на АИКБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук