Бившият кмет на община Ветово се изправя пред съда

0
Рейхан Хабил е обвинен в длъжностни престъпления
Рейхан Хабил е обвинен в длъжностни престъпления Снимка: Росен Моллов

Бившият кмет на русенската Община Ветово Рейхан Хабил отново ще застане пред съда в понеделник.

Тричленен състав на Апелативен съд Велико Търново отмени присъдата на магистратите от Русенския Окръжен съд, с която бившият кмет на Ветово, излъчен от ДПС, бе признат за виновен в това, че в периода от 4 юли 2007 до 3 юли 2008 г., в качеството си на длъжностно лице, в условията на продължавано престъпление на девет пъти съзнателно е сключил неизгодни сделки с П. Н. Б. от Плевен, с които му възложил функции за ръководител на проект, финансиран по програма САПАРД.

От това е произлязла значителна вреда за Община Ветово в общ размер на 7838 лева, което е престъпление по чл. 220, ал. 1, вр. чл. 26 от НК. Рейхан Хабил бе признат за виновен и в това, че в качеството си на длъжностно лице – кмет на Община Ветово, не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество.

Като възложител по отношение на строително-ремонтните работи на обект „Мерки за енергийна ефективност в сградата на СОУ „Христо Ботев” в град Глождево, не осигурил възможност за упражняване на контрол, включително и чрез проверки на място и от това последвали значителни щети за Община Ветово в размер на 61 933, 30 лева – престъпление по чл. 219 ал. 1 от НК. Окръжен съд Русе наложи на подсъдимия едно общо наказание за двете деяния, а именно 2 години лишаване от свобода, с 4 години изпитателен срок, глоба в размер на 1500 лева и забрана да заема ръководна държавна и обществена длъжност за срок от три години.

Със същата присъда, подсъдимият бе осъден да заплати сумата от 69 771, 38 лв. на Община Ветово, представляваща обезщетение за причинени с престъпленията му вреди. Окръжна прокуратура внесе протест срещу решението на съда, с оплакването, че е неправилна, тъй като е нарушен материалния закон, допуснати са съществени нарушения на процесуалните правила и е налице явна несправедливост на наложеното наказание.

Срещу присъдата е внесена и въззивна частна жалба от адвоката на подсъдимия в която се релевират доводи за неправилност на присъдата поради необоснованост. Защитата сочи, че обвиненията не са доказани по несъмнен и безспорен начин. Апелативният съд във Велико Търново разгледал отново делото и постановил решение, като в мотивите към него сочи, че присъдата на Русенския окръжен съд е незаконосъобразна и постановена при съществено нарушение на процесуалните правила, а именно липсата на подпис на председателя на състава на ОС Русе върху приложен по делото протокол за проведено съдебно заседание.

Поради това, Апелативен съд Велико Търново отменя присъдата и връща делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжен съд Русе. Решението не подлежи на обжалване.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари