Бивша служителка в клинично изпитание на ваксината на „Пфайзер” с тежки обвинения

2
Лабораторията е фалшифицирала данни и е закъсняла в осигуряването на проследяването на страничните ефекти от препарата
Лабораторията е фалшифицирала данни и е закъсняла в осигуряването на проследяването на страничните ефекти от препарата

"Вентавия" е фалшифицирала данни и е закъсняла в осигуряването на проследяването на страничните ефекти от препарата

Подизпълнител на фармацевтичната компания "Пфайзер", натоварен с извършването на малка част от клиничните изпитания на неговата ваксина срещу коронавируса, е допуснал множество пропуски по време на тези тестове, според статия в Бритиш медикъл джърнъл, който се позовава на бивша служителка на подизпълнителя, предадоха Франс прес и Dir.bg

Става дума за тексаската компания Вентавия, специализирана в провеждането на клинични изпитания и натоварена миналата година от "Пфайзер" да оцени ефикасността на ваксината срещу коронавируса, която фармацевтичният гигант разработи.

Вентавия обаче е фалшифицирала данни и е закъсняла в осигуряването на проследяването на страничните ефекти от препарата, се казва в статията, публикувана днес.

Вентавия е играела съвсем малка роля в тези изпитания. Тя е извършила тестове с препарата върху 1000 души, докато по целия свят ваксината бе изпитана върху 44 000 души.

Тези изпитания, показали една особено висока ефикасност на ваксината, доведоха до нейното разрешаване за употреба в много страни, като например в САЩ и в ЕС.

Основният източник на статията, появила се в Бритиш медикъл джърнъл, е бивша служителка на Вентавия на име Брук Джаксън. Тя е работила там две седмици по време на изпитанията на ваксината, преди да бъде уволнена.

Джаксън казва, че е станала свидетел на много пропуски. Тя твърди, че ваксината не била съхранявана при подходящата температура, казва, че е споделила това пред Агенцията по лекарствата, която според нея е приела сигнала, но не е направила нищо по него после.

Джаксън твърди и че чрез непоследователен начин на етикетиране на препарата е било компрометирано изпитването на ваксината по един от съществените методи за тестване - съпоставката ѝ с плацебо, при което нито лекарят, нито пациентът знаят кое от двете приема пациентът, дали това е ваксината, или плацебото.

Според друг източник, цитиран в статията на Бритиш медикъл джърнъл, но пожелал да запази анонимност, "Пфайзер" е разпоредил одит на Вентавия, след като е бил информиран за проблеми при провеждането на изпитанията.

Нито "Пфайзер", нито Вентавия, нито пък Американската агенция по лекарствата са отвърнали засега на исканията на Франс прес за коментар по въпроса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари