Бивш шеф на "Софийска вода" оглави държавния ВиК холдинг

0
Предприятието, в което кабинетът наля 1 млрд. лева, още не е вписано в Търговския регистър
Предприятието, в което кабинетът наля 1 млрд. лева, още не е вписано в Търговския регистър Снимка: ecology-and-infrastructure

С огромно забавяне държавата най-сетне назначи ръководители на предприятието "Български ВиК холдинг“ ЕАД.

Холдингът бе създаден с правителствено решение през януари. Министрите откъснаха 1 млрд.  лева от бюджета, за да ги налеят в капитала му. С близо 4 месеца закъснение е ясно кой ще управлява държавния мастодонт.

Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите, когото помним и като главен секретар и шеф на "Софийска вода", е избран за председател на УС на „Българския ВиК холдинг“. В управата влизат още бившият директор на ВиК Шумен Илиян Илиев и Венцислав Тодоров, бивш ръководител на район Самоков на ВиК София. Илиев ще е и оперативен директор, пише в.СЕГА.  

Управителният съвет е бил избран днес от Надзорния съвет на холдинга. Членовете на надзора са назначени от министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, която се явява принципал на предприятието. Председател на Надзорния съвет е проф. Николай Лисев – преподавател и ръководител на катедра „Хидравлика и хидрология“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия.  В надзора влизат  двама представители на МРРБ - Юра Йорданова - Витанова, която ще бъде заместник-председател, и Атанас Бояджиев. Останалите членове на НС са Галин Желев от Министерство на финансите и проф. Румен Арсов – преподавател в катедра „Водоснабдяване и канализация“ на УАСГ. 

Решението за създаване на държавен ВиК холдинг дойде съвсем изневиделица в началото на годината. Изненада бе и щедростта на кабинета, който откъсна 1 млрд. лева от бюджета, за да ги налее в капитала на ЕАД-то. Колосалният разход изобщо не бе предвиден в бюджет 2020.  Самото създаване на новата структура бе неочаквано, защото  години наред властта ни обясняваше как се извършва водна реформа с помощта на Световната банка, която предвижда ВиК дружествата в цялата страна да се обединяват и да създават водни асоциации.  През януари обаче изведнъж всички ВиК фирми в България се оказаха с обща шапка - въпросния държавен холдинг. 

ВиК чудото тепърва ще бъде регистрирано в Търговския регистър. 

При създаването му от правителството обясниха, че новата структура е от ключово значение за развитието на ВиК отрасъла. "С холдинга ще се подобрят координацията и контролът в управлението на ВиК дружествата. Холдингът няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020 – ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица, бенефициенти са по оперативната програма", поясниха от информационната служба на МС. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари