Бивш шеф на МВР: Трима души клатят държавата

0
Светлозар Лазаров: Трима души в момента "клатят държавата" - министърът на правосъдието Христо Иванов, Радан Кънев и депутатът от РБ Атанас Атанасов
Светлозар Лазаров: Трима души в момента "клатят държавата" - министърът на правосъдието Христо Иванов, Радан Кънев и депутатът от РБ Атанас Атанасов

Бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров каза пред съда днес, че няма нищо общо със специалните разузнавателни средства по случая "Червеи".

„Името ми беше замесено във вътрешната комисия в НС и беше търсен повод да бъда отстранен от длъжност, тъй като имах 5-годишен мандат", каза Лазаров.

Софийският градски съд заседава днес по делото "Червеи". Подсъдими са бившият председател на СГС Владимира Янева и бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Свидетели днес по процеса са и бившият министър Цветлин Йовчев, бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев и заместничката му Ваня Стефанова.

Принципно Лазаров бил на мнение, че разрешените от съда СРС-та трябва да минават през него като главен секретар, но тогавашният министър Цветлин Йовчев му казал, че дирекция "Вътрешна сигурност" била подчинена по закон на министъра.

Станимир Дойчев - приложен администратор в МВР, разказа, че трима служители на ДАНС са идвали по заповед на министъра на вътрешните работи. Дойчев бил извикан, за да им покаже няколко информационни системи. След като пристигнали в изчислителния център на МВР, той им помогнал да си сложат компютри, защото вече имали направени пароли.
Дойчев уточни, че паролите им били дадени от дирекция КИС в министерството. Той бил с агентите два-три дни.

Пред журналисти Лазаров коментира, че името му е било "пришито" към този случай, с който нямал нищо общо. По думите му това се е случило по време на заседания на вътрешната комисия към Народното събрание, откъдето тръгнали изявленията, че е свързан с казуса. Според Лазаров целта е била да бъде отстранен като главен секретар на МВР. Той допълни, че върху него е бил упражнен груб политически натиск от ДСБ, защото не е допуснал да бъде опожарен парламентът или да бъде разбит Министерският съвет. Лазаров допълни, че е подал оставка, защото този политически натиск е започнал да се отразява на системата на МВР.

По думите му трима души в момента "клатят държавата" - министърът на правосъдието Христо Иванов, председателят на Реформаторския блок /РБ/ Радан Кънев и депутатът от РБ Атанас Атанасов.

Целта според Лазаров е овладяване на "определени постове в определени системи".

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари