Бивш кмет осъди прокуратурата за 30 000 лева

0
Бившият градоначалник на Белоградчик Емил Цанков е оправдан за злоупотреба с власт
Бившият градоначалник на Белоградчик Емил Цанков е оправдан за злоупотреба с власт Снимка: Фейсбук

Бившият градоначалник на Белоградчик Емил Цанков е оправдан за злоупотреба с власт

Окръжен съд – Монтана осъди Прокуратурата на Република България да заплати на бившия кмет на Белоградчик Емил Цанков 30 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и 6 255 лева за имуществени вреди, претърпени заради незаконно повдигнати срещу него обвинения в престъпления, извършени докато е бил начело на видинската община.

На 16 май 2014 г. срещу Цанков е било повдигнато обвинение, че като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, през периода 2 януари 2008 г. - 1 октомври 2010 г., превишил властта и правата си и причинил значителни вреди за община Белоградчик в размер на 31 643,83 лева.

През октомври 2016 г. той е оправдан по повдигнатите му обвинения и присъдата е потвърдена от ВКС с окончателно решение от 22 август 2017 г.

В искова молба до Окръжен съд – Монтана Цанков твърди, че повдигнатото му обвинение е било незаконно и претендира за обезщетение от 50 000 лева за неимуществени вреди и 6255 лева за имуществени вреди, заедно със законните лихви, както и обезщетение за забавено изпълнение върху горните суми.

Прокуратурата на България оспорва както изложените в иска основания, така и размера на обезщетенията.

След като се запозна с всички доказателства по делото и изслуша свидетелите, съдът прие, че произнесената окончателна оправдателна присъда на Цанков е основание за ангажиране отговорността на Държавата за вреди, причинени на граждани от прокуратурата при обвинение в извършване на престъпление.

Несъмнено обвинението за тежко умишлено престъпление, свързано с длъжността на Емил Цанков като кмет на община Белоградчик е оказало негативно влияние върху психическото му състояние, той е живял в страх и несигурност. С информации за обвинението срещу него в медиите той е бил публично дискредитиран, засегнато е доброто му име и авторитет, претърпял е негативни изживявания в личен и в обществен план. Незаконното обвинение е подкопало и доверието на обществеността към него като кмет, избиран три мандата, и е попречило на кариерното му развитие“, обяви съдът.

Затова, като взе предвид всички документи и обстоятелства по делото, съдът осъди Прокуратурата на Р България да заплати на бившия кмет 30 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и 6255 лева за имуществени вреди от незаконно обвинение за извършено престъпление заедно с лихвите от датата на исковата молба. Прокуратурата трябва да плати и 11 037.62 лева обезщетение за забавено изпълнение на горните суми.

Съдът отхвърли предявения иск за заплащане обезщетение за неимуществени вреди над уважения до предявения размер от 50 000 лева като неоснователен.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София в двуседмичен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари