Битка за запазване на архитектурната среда в Русе

7
Този път обект на защита е пространството около хотел "Рига"
Този път обект на защита е пространството около хотел "Рига"

Поредна битка за запазване на архитектурната среда се води в Русе. Този път обект на защита е пространството около хотел "Рига"

Преди години един от кандидатите за народни представители от Русе предложи да се направи специален закон за архитектурното наследство на града, подобно на този за Париж. Той не стана депутат, такъв законов акт липсва и в резултат избуяха изключително грозни строителни тучове, които събират възмущението на русенци, но... поне още 50 години няма да помръднат.

Новият архитектурен конфликт се заражда още миналата година, когато собственикът на хотел "Рига", една от емблематичните сгради в Русе на брега на Дунава, по някаква причина заявява намерение да строи в съседство още една сграда, вероятно жилищна в този превъзходен район, предаде БНР.

Тогава с решение на Общинския съвет през декември му е отказано и този отказ е подкрепен от експертен съвет, който е на мнение, че нова сграда би внесла дисонанс в архитектурно-градоустройствения контекст и подобни експерименти са недопустими. В защита на сегашното положение на пространството около хотела, построен по проект на арх. Евлоги Цветков, застават Съюзът на архитектите, Съюзът на художниците, международните организации "Икомос" и "Докомомо".

Във формалното право на собственост е зародишът на тази битка за запазване на лицето на Русе.

През последните години много от съществуващите нелоши обекти в централната част на града бяха наистина съсипани заради това право на собственост – "мое си е, ще си правя каквото искам". Последният пример е с хотел "Дунав" и заличаването на лятната му градина. На нейно място бе издигнато истински грозно нещо с функция на казино. Да, красотата е спорна категория, но в случая грозното е наистина грозно. С инвеститорското намерение за хотел "Рига" обаче има надежда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    2
    Обикновен гражданин
    Добре, че имаме прекрасно и в някои случаи уникално архитектурно наследство. Защото построеното в последните 30-на години е изключително грозно и с много лошо качество. Срам и позор за русенските архитекти и строители!
  • 24
    1
    daskal
    Лакомия! Алчност! Селяндурска представа за "архитектура"! В Русе вероятно имаме най-много казина на глава от населението - територия за впиянчени и наркотизирани лумпени. Заради техния хатър съсипаха това прекрасно и емблематично за Русе място зад хотел "Дунав" - лятната градина, за да изтипосат на нейно място нещо чудовищно - нещо като бункер, като затвор, като нищо на света... Изроди! Е..хте майката на града!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари